Virgil Popescu: Anuntul de ULTIM MOMENT de Importanta Nationala pentru Romania

Virgil Popescu Anuntul ULTIM MOMENT Importanta Nationala Romania

Virgil Popescu anunta deciziile majore pentru milioane de romani, care vor avea impact major in cursul urmatorilor ani in tara noastra, iar asta pentru ca se vorbeste despre ceea ce a reusit sa realizeze Romania pentru a obtine un imprumut de 3 miliarde de LEI de la SUA pentru energie atomica.

Virgil Popescu vorbeste mai jos despre directia pe care Romania o ia pentru a-si asigura viitorul energetic, iar asta pentru ca e nevoie de finantari pentru a se construi unitatile 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, iar multumita lor Romania va putea genera si mai multa energie electrica pentru sine, si partenerii din regiune.

“Investim în dezvoltarea programului nuclear civil al României! Parteneriatul strategic dintre România și SUA în domeniul energiei este unul puternic. Astăzi în prezența președintelui României Klaus Iohannis, a Reprezentantului Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry, și a lui Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary Bureau of Energy Resource, la Conferința ONU privind schimbările climatice – COP27, am avut onoarea să anunț împreună cu președintele US EXIM Bank Reta Jo Lewis sprijinul ferm pentru acordarea finanțării de către US EXIM pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

US EXIM a emis două scrisori de intenție pentru proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă: o scrisoare de intenție pentru un prim împrumut de circa 50 milioane dolari care va sprijini derularea Fazei 2 a proiectului unităților 3 și 4 (Faza 2 va începe trimestrul al doilea din 2023). A doua scrisoare de intenție va fi o scrisoare pentru un împrumut de 3 miliarde dolari care va acoperi contribuția americană în proiectul în ansamblul său.

Aceste linii de finanțare vor fi susținute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României.Este un pas extrem de important în realizarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Totodată, prin anunțul de astăzi, SUA dă un semnal politic puternic că susține financiar dezvoltarea programului nuclear civil al României. Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis, prim – ministrului României Nicolae Ionel Ciucă, colegilor de la SNN și partenerilor americani de la Departamentul pentru Energie (DOE) și Departamentul de Stat pentru suportul acordat.

Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face.”