Comisia Europeana Anunta un Plan de Actiune privind Mobilizarea Militara

Comisia Europeana Anunta un Plan de Actiune privind Mobilizarea Militara

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial astazi un plan de actiune pentru mobilizarea militara in cazul unor agresiuni care ar putea aparea la granitele Uniunii Europene, iar mai jos aveti mai multe detalii cu privire la ceea ce propune in momentul de fata din acest punct de vedere pentru europa.

“Astăzi, Comisia și Înaltul Reprezentant au prezentat un plan de acțiune privind mobilitatea militară 2.0 și o comunicare comună privind o politică de apărare cibernetică a UE pentru a aborda deteriorarea mediului de securitate în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a spori capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și infrastructura.

În special, Planul de acțiune privind mobilitatea militară va ajuta forțele armate europene să răspundă mai bine, mai rapid și la scară suficientă la crizele care izbucnesc la frontierele externe ale UE și dincolo de acestea. Acesta va consolida capacitatea UE de a sprijini statele membre și partenerii în ceea ce privește transportul de trupe și echipamentele acestora. Lucrează pentru o infrastructură mai bine conectată și protejată, simplificând în același timp problemele de reglementare. Acesta va consolida cooperarea cu NATO și va promova conectivitatea și dialogul cu partenerii cheie.

Pe baza realizărilor primului Plan de acțiune lansat în 2018, noul Mobilitate militară acoperă perioada 2022-2026 și include:

Identificarea posibilelor lacune în infrastructură, informarea acțiunilor viitoare pentru prioritizarea îmbunătățirilor și integrarea cerințelor lanțului de aprovizionare cu combustibil, pentru a sprijini mișcările la scară largă cu termen scurt ale forțelor militare;

Digitalizarea proceselor administrative legate de logistica vamală și sistemele de mobilitate militară;

Măsuri de protecție a infrastructurii de transport împotriva atacurilor cibernetice și a altor amenințări hibride;

Promovarea accesului la capacitățile de ridicare strategică și maximizarea sinergiilor cu sectorul civil pentru a spori mobilitatea forțelor armate, în special pe calea aerului și pe mare;

Creșterea eficienței energetice și a rezistenței la climă a sistemelor de transport;

Consolidarea cooperării cu NATO și partenerii strategici cheie, cum ar fi SUA, Canada și Norvegia, promovând în același timp conectivitatea și dialogul cu partenerii regionali și țările de extindere, precum Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest.”