Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Masurile de Impact National pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Masurile Impact National Elevii Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de extrem de importante masuri de ultima ora care vor fi puse in aplicare imediata in Romania pentru elevii si scolile din intreaga tara, iar asta pentru ca se va derula o campanie de constientizare cu privire la violenta in unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre modul in care institutia pe care o conduce vrea sa atace problema violentei in scoli, a cyberbullying-ului, si nu doar atat, decizia fiind una asteptata de extrem de multa vreme, dar e bine ca intr-un final este pusa in aplicare pentru binele romanilor din toata tara.

“Ministerul va populariza, prin intermediul rețelelor sociale, o serie de noțiuni elementare despre tipurile de violență, cyberbullying, utilizarea rețelelor de socializare, drepturile și obligațiile elevilor, rolul Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională și al Poliției „Siguranță Școlară” etc. Vineri, 11.11.2022, începând cu ora 12:00, Ministerul Educației a invitat la dezbatere, în sistem videoconferință, reprezentanții inspectoratelor școlare și ai Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, pentru a discuta următoarele puncte.

Propuneri privind îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul prevenirii violenței în mediul școlar. Propuneri privind îmbunătățirea implementării obiectivelor Planului Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic; posibilități de promovare și de scalare a exemplelor de bune practici la nivelul unităților de învățământ/județului; identificarea unităților de învățământ cu risc major de producere a actelor de violență.

De asemenea, luni (14 noiembrie), de la ora 10:00, am invitat la Ministerul Eudcației partenerii de dialog social pentru a discuta despre campania demarată. Nu în ultimul rând, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în baza Planului național comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, vom organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de realizare a următoarelor acțiuni.

Activități de prevenire a consumului de droguri; activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale; la nivelul unităților de învățământ gimnazial în care au fost sesizate, în ultimii 5 activități informativ-preventive, consilierea elevilor aflați în situații de risc, în scopul reglării comportamentelor dezadaptative; instruirea cadrelor didactice, informări adresate Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Condamnăm în termenii cei mai fermi actele de violență din mediul școlar. Este responsabilitatea tuturor factorilor implicați să întreprindă toate acțiunile prevăzute în măsurile concrete adoptate în ultimii ani în vederea prevenirii și combaterii violenței în școli, obiectivul în ansamblu fiind crearea unui mediu sigur și armonios în școli, bazat pe respectarea persoanei, pe nediscriminare, motivarea pentru învățare și asigurarea stării de bine a elevilor.”