Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, 2 Anunturi Oficiale foarte Importante pentru Elevi si Scoli

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA 2 Anunturi Oficiale Importante Elevi Scoli

Ministrul Educatiei a transmis doua anunturi de ultima ora pe care vrea sa le aduca in imediata atentie a milioanelor de parinti si elevi care urmeaza cursurile scolilor din toata Romania, primul dintre ele vizand raportul publicat de catre Consiliul National al Elevilor privind implementarea statutului elevului in Romania.

Ministrul Educatiei a facut deasemenea si un alt anunt extrem de important cu privire la o consultare publica legata de un proiect pentru PNRR creat special pentru a finanta dotarea cu mobilier a scolilor de clasa din Romania, dar si cu aparatura a laboratoarelor multor unitati de invatamant din tara noastra.

“Felicit Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru consecvența dovedită în elaborarea Raportului Național privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național, care ne oferă o radiografie a sistemului de învățământ preuniversitar cu privire la cunoașterea și respectarea drepturilor și îndatoririlor elevilor, așa cum sunt ele prevăzute în Statutul Elevului.

Citind raportul, două constatări ale CNE mi-au atras atenția în mod special. Înainte de toate, sancționarea cu absență de către profesor nu ar trebui să fie un mijloc de coerciție sau un mijloc de ped eapsă. A doua chestiune se referă la diferența de procente dintre elevii care au răspuns la chestionar și profesorii respondenți cu privire la calitatea de martori la agresiunile verbale ale cadrelor didactice asupra elevilor.

Numai 12,5% dintre profesori spun că au fost martori la astfel de evenimente nedorite, însă 40,5% dintre elevii respondenți spun că au întâlnit cazuri în care profesorii se purtau neadecvat cu elevii (umilire în fața clasei, comentarii nepotrivite asupra ținutei sau intereselor elevilor etc.). Această discrepanță de percepție ne spune că nu avem aceeași înțelegere între elevi și cadrele didactice cu privire la ce constituie violența verbală.

Și aici cred că putem face mai mult pentru a îmbunătăți comunicarea dintre cadrele didactice și elevi. Cu acest prilej, i-am asigurat pe elevi că vocea lor este importantă pentru noi, iar feedbackul constructiv și implicarea elevilor contribuie la îmbunătățirea procesului educațional. M-am bucurat să îi avem parteneri în realizarea Proiectului „România Educată” și sper să lucrăm la fel de bine împreună și acum, în implementarea lui.

A fost lansat în consultare publică apelul PNRR care aduce cea mai amplă dotare cu mobilier a sălilor de clasă şi cu aparatură a laboratoarelor din ultimele două decenii. Aşteptăm observaţiile dumneavoastră. Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.” a declarat Ligia Deca despre proiectele care sunt in derulare.