Comisia Europeana Anunta Debutul Supercomputerului Leonardo

Comisia Europeana Anunta Debutul Supercomputerului Leonardo

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial inaugurarea supercomputerului Leonardo in Bologna, Italia, acesta fiind al patrulea cel mai puternic supercomputer din intreaga lume, el fiind surclasat de catre LUMI, alt sistem gazduit de catre Europa, si plasat pe locul 3 in lume in acest moment.

“Sistemul EuroHPC Leonardo își face debutul pe lista TOP500 a celor mai puternice supercalculatoare din lume pe locul al patrulea, în timp ce LUMI, un alt sistem EuroHPC, își păstrează clasamentul ca cel mai rapid supercomputer din Europa și al treilea cel mai rapid din lume.

Cu o performanță Linpack de înaltă performanță (HPL) de 174,70 petaflopi sau 174,70 milioane de miliarde de calcule pe secundă, Leonardo a ajuns pe locul 4 pe lista Top500.

Găzduit de CINECA la Bologna Technopole din Italia, acest supercomputer pre-exascală este cel mai recent supercomputer operațional din flota EuroHPC și al doilea supercomputer EuroHPC pre-exascală care devine operațional.

Datorită arhitecturii sale, Leonardo va acoperi o gamă largă de solicitări de calcul și nevoi ale utilizatorilor. Bazat pe soluția BullSequana XH2000 furnizată de Atos, această mașină de clasă mondială este potrivită în mod special pentru sarcini de calcul de mare intensitate, cum ar fi procesarea datelor, analiza de date de înaltă performanță (HPDA), inteligența artificială și învățarea automată. Leonardo este un mare atu pentru cercetarea și industria europeană pentru a inova și a aduce beneficii cetățenilor în domenii precum medicina, energia și agricultura.

La fel ca toate supercalculatoarele EuroHPC, Căutați traducerile disponibile ale linkului precedent, Leonardo folosește un sistem de răcire cu apă pentru o eficiență energetică îmbunătățită.

Leonardo este disponibil în prezent printr-un program de acces anticipat și este de așteptat să devină complet operațional în prima jumătate a anului 2023, cu o performanță estimată a HPL de 250 de petaflopi. Supercomputerul va fi inaugurat oficial joi, 24 noiembrie 2022, la Bologna, Italia.”