Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anunturile cu Masurile Importante Hotarate pentru Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anunturile Masurile Importante Hotarate Romani

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi extrem de importante de ultim moment prin care ii informeaza pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu masurile care au fost luate de catre autoritati, primele fiind legate de finalizarea repartitiei candidatilor care au promovat concursul de admitere in Rezidentiat.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre o alta masura extrem de importanta care a fost luata in cadrul unei sedinte comune intre guvernele Romaniei si Spaniei, mai jos fiind descrisa decizia care va avea un impact si pentru foarte multi romani din tara noastra, deci e bine sa stim ce se intampla.

“S-a finalizat repartiția candidaților care au obținut punctaj de promovare la Concursul de admitere în Rezidențiat, sesiunea 20 Noiembrie 2022, organizat de Ministerul Sănătății în colaborare cu cele 6 universități de medicină și farmacie. La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs.

Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirugicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum și faptul că licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți, Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate.

Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023. La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din România și Carolina Darias San Sebastian, ministrul Sănătății din Spania au semnat astăzi, 23 noiembrie 2022, Memorandumul de înțelegere între ministerele sănătății din România și Spania în cadrul ședinței comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei desfășurată în Castellon de la Plana.

Documentul are ca scop dezvoltarea și intensificarea colaborării în domeniul sănătății dintre cele două state. Memorandumul de înțelegere între ministerele sănătății din România și Spania prevede schimbul de informații și de bune practici în domeniul sănătății, precum și a modului de administrare al sistemului sanitar. Cele două state vor coopera în mod concret în domeniul asistenței medicale primare, sănătății mintale, dar și în cel al prevenirii și controlului bolilor transmisibile și netransmisibile.”