Ministrul Sanatatii: Anuntul de ULTIM MOMENT, Problema Controversata si ce Trebuie sa Stie Romanii

Ministrul Sanatatii Anuntul ULTIM MOMENT Problema Controversata Trebuie Stie Romanii

Ministrul Sanatatii vorbeste in sfarsit despre una dintre cele mai controversate situatii din sistemul medical din Romania, una care a generat foarte multe intrebari de-a lungul timpului, mai exact posibilitatea ca romanii care platesc impozite mai mari pentru sanatate sa aiba parte de servicii mai bune decat cei care platesc impozite mai mici.

Ministrul Sanatatii spune ca asa ceva nu se va intampla in sistemul public de sanatate, dar ca romanii care vor, pot sa acceseze serviciile oferite de catre companiile private care au unitati medicale, si sa plateasca partial serviciile de care beneficiaza, chiar daca aceste ar avea o calitate superioara celor din sistemul public.

“Anul acesta a fost primul in care vaccinul antigripal a ajuns in septembrie, iar campania de vaccinare a inceput in septembrie, si noi acum practic am terminat, am terminat vaccinul disponibil, 1.5 milioane de doze. Vom vedea daca mai exista interes la anumite categorii de persoane chiar in saptamana care urmeaza vom avea o evaluarea prin intermediul DSP-urilor.

Bineinteles ca prin intermediul colegilor nostri, medicii de familie, si daca daca va mai fi necesara o anumita cantitate de vaccin, vom incerca sa o procuram, dar trebuie sa o procuram si sa o administram rapid. Anul trecut au fost comandate 2.5 milioane de doze, si nu s-au administrat decat 1.5 milioane, si inca 1 milion de doze, din pacate au fost pierdute.

Lucrul acesta se intampla, in sensul ca serviciile medicale private sunt accesate pe baza unei coplati, adica a unei contributii pe care o dai la spital acolo, ei spun “domnule tu ai un pachet ca asigurat, dar pentru serviciile pe care ti le oferim noi, mai trebuie sa platesti”. Inainte acest lucru era limitat, adica era o suma limitata de bani, cat puteai sa platesti.

In 2020 ministrul de atunci a luat decizia de a ridica acest plafon, dar trebuie sa existe consimtamantul celui care doreste serviciul medical, sa plateasca suma respectiva. Imi pare rau, eu medic, in primul rand, si dincolo de faptul ca sunt la Partidul Social Democrat, sunt medic, sunt om. Cred ca toti oamenii din Romania trebuie sa aiba acces la servicii de sanatate indiferent de veniturile lor.

Trebuie sa fie un acces la servicii similar. Eu am responsabilitatea dezvoltarii sectorului public, sigur ca din punct de vedere concurential trebie sa fim la fel si fata de sectorul public, si fata de sectorul privat. Cei care au resurse suplimentare pot sa acceseze sectorul privat, dar asta nu inseamna ca pachetul pe care il primeste cineva ar putea fi mai mare deoarece contribuie mai mult, din partea asiguratorului public.”