Ministrul Sanatatii: Notificarea de ULTIMA ORA in Atentia a Milioane de Romani din Tara

Ministrul Sanatatii Notificarea ULTIMA ORA Atentia Milioane Romani Tara

Ministrul Sanatatii ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu una dintre cele mai importante masuri pe care ei le pot lua in momentul de fata, si despre care poate ca multi nu au stiut, ei putand deduce din impozite suma de 400 de euro pentru a achita servicii medicale private in Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre felul in care trebuie regandit sistemul medical pentru tratarea urgentelor, astfel incat romanii sa aiba unitati medicale prespitalicesti la care sa mearga pentru probleme care nu sunt urgente, dar pentru care acum merg la unitatile de primiri-urgente.

“Sa nu uitam ca avem un sistem de deductibilitati, iar acest sistem, asta inseamna ca in loc sa platesti impozit pentru o anumita suma de bani, poti sa utilizezi acea suma de bani ca sa ai o asigurare suplimentara de sanatate. Din pacate multi dintre concetatenii nostri nu utilizeaza acesti bani pe care-i au la dispozitie.

Nu cred ca ar fi un lucru rau ca prin sistemul fiscal din Romania, care exista in momentul de fata, si cred ca deductibilitatea este 400 de euro pe an, pentru fiecare persoana angajata, ar putea sa faca subiectul, unei asigurari suplimentare care sa ofere servicii suplimentare care nu fac parte din pachetul de baza, sau accesul la servicii cu coplata.

Noi in momentul de fata avem urmatoarea problema, si lucrul acesta il spun toate evaluarile facute asupra sistemului sanitar din Romania. Exista perioade lungi de timp in timpul saptamanii, in weekend, in care persoanele care au o problema de sanatate nu au unde sa mearga, nu au zona de asistenta medicala. Singura zona de acest gen este disponibila la unitatile sau compartimentele de primiri-urgente.

Acolo, din statistici, intre 75% – 85% dintre prezentarile la primiri-urgente sunt cod verde, sau galben, adica nu sunt de fapt urgente care trebuie preluate intr-o unitate de acest gen. De curand am fost in Spania, a fost to sedinta comuna de guvern, si am discutat pe larg acest subiect cu omologul de acolo, iar in Spania exista unitati de urgenta prespitaliceasca care deservesc acesti pacienti.

Ele lucreaza in 2 ture, lucreaza si sambata, care deservesc pacientii care au probleme de sanatate, care nu ar trebui sa ajunga la spital, dar care au nevoie de un consult. Marele avantaj este ca apropii serviciile medicale de pacienti, poti deservi un numar mai mare de oameni cu usurinta si mai mare rapiditate, ca sa evitam ce se intampla acum la unitatile de primiri-urgente, in special pe zona de pediatrie.”