Guvernul Romaniei este Dezamagit de Refuzarea Aderarii Romaniei la Schengen

Guvernul Romaniei este Dezamagit de Refuzarea Aderarii Romaniei la Schengen

Guvernul Romaniei, prin vocea premierului Nicolae Ciuca, se declara dezamagit de refuzarea permiterii aderarii Romaniei la spatiul Schengen, un rezultat preconizat de foarte multa lume, chiar daca autoritatile au incercat sa schimbe deciziile austriecilor.

În calitate de prim-ministru și de cetățean român, sunt profund dezamăgit de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Mulțumesc tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, agențiilor europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă manifestată de Austria.

Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene, iar etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.

Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni.

România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen, obiectiv național strategic pe care îl vom urmări în continuare în toate discuțiile și negocierile pe care le vom avea la nivel european.