Ministrul Sanatatii: Hotararea de Guvern de ULTIM MOMENT, Decizia Luata Oficial pentru Romania

Ministrul Sanatatii Hotararea Guvern ULTIM MOMENT Decizia Luata Oficial Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o hotarare a Guvernului Romaniei care are menirea de a aduce o serie de schimbari importante pentru tara noastra in cursul urmatoarelor luni, dar si a urmatorilor ani, iar asta pentru ca se vorbeste despre cooperarea cu Cuba, in baza unui acord semnat in luna octombrie.

Ministrul Sanatatii a vizitat Cuba in luna octombrie a acestui an, iar atunci a semnat acest acord cu omologul sau din tara americana, iar mai jos puteti vedea ce fel de schimbari sunt preconizate de catre autoritatile din tara noastra ca parte a acestui acord care are o importanta foarte mare pentru Romania.

“În prezent cooperarea în domeniul sănătăţii cu Republica Cuba se desfășoară în baza prevederilor Acordului de cooperare în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Republica Cuba, semnat la Geneva la 5 mai 1995, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 572 din 15 iulie 1996 și publicată în Monitorul Oficial nr. 163 din 25 iulie 1996.

Ca urmare a interesului, de amplificare a relațiilor de colaborare în domeniul sănătății între România și Republica Cuba, exprimat de partea cubaneză în 2017, Ministerul Sănătății a elaborat, cu contribuția direcţiilor de specialitate a Ministerului Sănătății, dar și al instituțiilor românești cu competențe în domeniile vizate, proiectul Acordului de cooperare între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății Publice din Republica Cuba în domeniul sănătății.

În cadrul ședinței de Guvern din 5 iulie 2018 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Aprobarea inițierii negocierii Acordului de cooperare între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății Publice din Republica Cuba în domeniul sănătății. Negocierile s-au purtat prin corespondență diplomatică, în perioada iulie 2018 – iunie 2019, în urma acestora rezultând textul Acordului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba în domeniul sănătății.

Acordul stabilește domeniile și modalitățile de cooperare, aranjamentele specifice pentru punerea în aplicare a prevederilor Acordului, precum și aranjamentele administrative și financiare. De asemenea, prin Acord se dorește înființa un Grup de lucru cu scopul evaluării activităților de cooperare și al stabilirii priorităților de cooperare. În cadrul ședinței de Guvern din 18 martie 2022 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Aprobarea semnării Acordului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba în domeniul sănătății.

Cu ocazia vizitei în Republica Cuba a delegaţiei Ministerului Sănătății din România a avut loc semnarea Acordului. Pentru partea română semnatarul a fost domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, iar pentru partea cubaneză semnatarul a fost domnul dr. José Ángel Portal Miranda, ministrul sănătăţii. Prezenta Hotărâre a Guvernului are drept scop aprobarea Acordului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba în domeniul sănătății, semnat la Havana la 18 octombrie 2022.”