Ministrul Educatiei: Anunturile de Ultima Ora, Elevii din Toate Scolile Romaniei Vizati

Ministrul Educatiei Anunturile Ultima Ora Elevii Toate Scolile Romaniei Vizati

Ministrul Educatiei a publicat astazi o serie de anunturi de ultima ora pentru elevii din toate scolile din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste despre masurile care sunt pregatite pentru a fi luate in viitor in baza unor discutii avute cu ministri omologi din alte state in cadrul unui Forum ministerual gazduit de OCDE.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce au avut la baza aceste discutii, dar si despre bugetul pe care ministerul urmeaza sa il aiba in cursul anului viitor, astfel ca in baza lor vor fi gandite multe dintre proiectele care vor fi facute pentru institutiile de invatamant din toata Romania in anul urmator.

“Ieri a fost o zi plină la Forumul ministerial privind politicile educaţionale, găzduit la sediul OCDE. Subiectele abordate de miniștrii educaţiei din statele membre sau cu statut de candidat la OCDE pot fi încadrate în două sfere tematice esențiale pentru viitorul unei societăți: consolidarea societăților democratice prin educație și investiția în educație, ca investiție în viitor.

Discuțiile ministeriale au fost deschise de keynote speech-ul lui Thomas Friedman, care a vorbit despre nevoia formării coaliţiilor complexe adaptive ca o condiție sine qua non pentru a putea asigura sprijinul cetățenilor pentru reforme și investiții în educație. În intervenția mea, am subliniat nevoia ca alocările financiare publice în educație să nu mai fie cuantificate ca deficit bugetar, ci ca investiții, având în vedere randamentul economic și social al fiecărei sume investite în educație, de la cele mai fragede vârste.

De asemenea, am avut ocazia de a discuta bilateral cu delegațiile Braziliei și Coreei de Sud, punând, astfel, bazele unor acorduri educaţionale pe teme de interes comun, precum utilizarea inteligenței artificiale în educație sau educația pentru dezvoltare durabilă. Întâlnirea bilaterală cu secretariatul OCDE a fost extrem de aplicată, detaliind proiectele comune care vizează reforma guvernanței educaționale, creșterea echității şi reducerea segregării şcolare.

De asemenea, am primit felicitări pentru modul în care România s-a mobilizat în procesul de aderare la OCDE, în general, şi în domeniul educației, în mod particular. Bugetele locale din venituri proprii: 4.205 milioane de lei, sume asigurate pentru finanțarea învățământului preuniversitar. Sumele prevăzute în buget asigură: plata salariilor personalului din învățământ; cheltuielile cu bunuri și servicii pentru funcționarea unităților și instituțiilor de învățământ; plata burselor pentru elevi și studenți.

Plata transportului elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, cât și plata transportului studenților; subvenții cămine/cantine studențești; finațarea programelor din PNRR; cheltuieli de capital pentru unitățile/instituțiile din subordinea și coordonarea Ministerului Educației; finanțarea unităților și instituțiilor din subordine/coordonare.”