Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul Oficial, Schimbarile care se Aplica acum in Romania

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anuntul Oficial Schimbarile Aplica acum Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o serie de schimbari foarte importante care se aplica in mod oficial de acum inclusiv in Romania, si dupa cum puteti vedea mai jos, vorbim despre modificari pentru procesul de vaccinare impotriva COVID-19, deoarece vaccinurile adaptate pentru tulpinile BA.4 si BA.5 ale Omicron sunt disponibile.

Ministrul Sanatatii a publicat deja pe website-ul sau o lista prin care ne arata unde anume putem merge pentru a face aceasta versiune adaptata a vaccinului impotriva COVID-19, mai multe centre din toata tara avandu-l deja disponibil, dar si altele vor permite imunizarea impotriva noilor tulpini din perioada imediat urmatoare.

“A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte.

Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii. Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil în centrele de vaccinare și, la cerere, la medicii de familie. Solicită vaccinarea la medicul tău de familie sau adresează-te celui mai apropiat centru de vaccinare.

Vaccinarea impotriva COVID-19 este optionala. Se face la cerere, pe baza consimtamantului, si este gratuita. Acest vaccin imbunatatit este adresat doar celor care fac o doza de rapel (“booster”). Pentru a beneficia de acest vaccin, trebuie sa faceti initial o schema primara de vaccinare.

Exista contraindicatii la vaccinare numai daca persoana este alergica la substanta activa, sau orice alt ingredient al vaccinului. Sunt posibile reactii adverse la vaccinare, ca si in cazul altor vaccinuri. Cele mai frecvente sunt durere la locul injectarii, oboseala, cefalee, frison. Vaccinul este recomandat la persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei care sunt la risc de a face forme severe de imbolnavire.

Vaccinul Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 se poate administra concomitent, sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Programul National de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal. Nu exista categorii de persoane prioritare la vaccinare, vaccinarea functioneaza dupa principiul “primul venit, primul servit”.”