Ministrul Energiei Dezvaluie Masurile Importante Pregatite pentru Toata Romania

Ministrul Energiei Dezvaluie Masurile Importante Pregatite pentru Toata Romania

Ministrul Energiei le dezvaluie romanilor din intreaga tara masurile pe care Guvernul Romaniei le pregateste in momentul de fata pentru milioanele de oameni din intreaga tara, si vorbim despre o delegatie care a ajuns in Coreea de Sud pentru a discuta despre cooperare in domeniul energiei nucleare, si nu numai.

Ministrul Energiei face parte din aceasta delegatie, care are mai multe obiective, pentru a discuta cu omologii sai din Coreea de Sud despre posibile colaborari in domeniul energiei nucleare, o alternativa ieftina pentru actualele surse de energie conventionale, energia nucleara parand sa fie viitorul pentru Romania, mai ales dupa achizitia de reactoare modulare din SUA.

“Ca parte a delegației condusă de prim – ministrul Nicolae Ciucă și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, mă aflu zilele acestea în vizită oficială în Republica Coreea. Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții K-EXIM Bank, la care au mai participat George Agafiței, consilier de stat și Cosmin Ghiță, director general S.N. Nuclearelectrica S.A.

Tot astăzi am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai companiei Korea Hydro Nuclear Power (KHNP), cel mai mare producător de energie electrică din Coreea de Sud, la care au participat și George Agafiței, consilier de stat și Cosmin Ghiță, director general S.N. Nuclearelectrica S.A., pentru a discuta tot despre cooperarea în dezvoltarea programului nuclear civil al țării noastre, dar și despre producția de energie verde.

Am vorbit despre proiectul retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă și despre proiectul instalației de detritiere a apei grele de la centrala nucleară. De asemenea, i-am invitat să investească și în proiectele de construcție a hidrocentralelor alături de Hidroelectrica. Cooperarea dintre cele două state în domeniul energiei este importantă și cu perspective foarte bune.

Alături de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de ceilalți colegi din delegația României am participat astăzi la întrevederea cu prim – ministrul Republicii Coreea Han Duck-soo. România, prin vocea prim – ministrului Nicolae Ciucă, a transmis interesul pentru posibilitatea unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și, de asemenea, invitația adresată investitorilor sud-coreeni de a participa la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă.

Totodată, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, precum și despre gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante.”