Ministrul Sanatatii: Deciziile Oficiale de ULTIM MOMENT Anuntate Tuturor Romanilor din Tara

Ministrul Sanatatii Deciziile Oficiale ULTIM MOMENT Anuntate Tuturor Romanilor Tara

Ministrul Sanatatii a facut in mod oficial o serie de anunturi foarte importante cu privire la masurile care sunt luate in Romania in momentul de fata pentru milioane dintre Romani, iar prima dintre ele vizeaza posibila restrictionare la export a unor medicamente care nu mai pot fi cumparate in tara noastra in momentul de fata.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre posibilitatea de a nu se semna noul contract-cadru pentru sanatate daca s-ar putea restrictiona anumite beneficii ale oamenilor, iar in final discuta despre decontarea costurilor pentru avort in Romania, iar mai multe detalii aveti mai jos acum.

“Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice.

În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România.

Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global.

Am avut o discuţie cu conducerea CNAS. Ministerul nu este numai un avizator, este şi un semnatar al acestui contract-cadru. Ministerul Sănătăţii nu va semna acest contact-cadru dacă el aduce o restrângere a accesului la servicii de sănătate, mai ales serviciile furnizate de fizioterapeuţi care sunt servicii de recuperare, de reinserţie mai rapidă a oamenilor în viaţa normală. (…) Am auzit explicaţii de la Casa Naţională, sunt colegii noştri. Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea că Ministerul Sănătăţii nu sprijină astfel de soluţii de îngustare a accesului la servicii de sănătate.

Sunt 250 (de ONG-uri) care au cerut decontarea și 148 care au cerut interzicerea decontării avorturilor. trebuie să vedem argumentele. Sunt multe situații în care avortul este un drept al femeii, sunt multe situații în care sarcina e nedorită. Noi facem eforturi legat de centrele de planning familial, pentru că sarcina trebuie să fie dorită, nu trebuie să fie un accident și, din acest punct de vedere, cred că o poziție echilibrată care să permită inclusiv accesul la întreruperea medicală a sarcinii să poată să fie decontată.”