Ministrul Apararii: Informarile IMPORTANTE privind NATO si Razboiul din Ucraina la Final de 2022

Ministrul Apararii Informarile IMPORTANTE NATO Razboiul Ucraina Final 2022

Ministrul Apararii a facut o serie de informari foarte importante cu privire la NATO si razboiul din Ucraina la final de an 2022, el aducand in atentia a milioane de oameni ceea ce a facut tara noastra din punct de vedere al conflictului care se desfasoara chiar la granitele sale, si care ramane un pericol foarte serios.

Ministrul Apararii si-a preluat mandatul pe final de an 2022, deci vorbeste despre deciziile luate de catre predecesorul sau in cea mai mare parte a razboiului, care inca se desfasoara, insa vorbeste deasemenea si despre ceea ce se pregateste Romania sa faca in 2023, in special din punct de vedere al inzestrarii militare.

“2022 a fost un an marcat de schimbări fundamentale din punct de vedere al securității regionale și europene, determinate de războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei. România a condamnat cu fermitate agresiunea forțelor ruse asupra vecinilor noștri și a susținut, încă din prima zi a invaziei, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.

Țara noastră oferă Ucrainei asistență umanitară, sprijin politic, diplomatic și economic și acționează pentru consolidarea sprijinului UE pentru țara vecină. În anul care se încheie, Ministerul Apărării Naționale a depus eforturi pentru întărirea profilului României în cadrul NATO, ca pilon de securitate și stabilitate în regiune și întărirea apărării și asigurării securității în regiunea Mării Negre.

La scurt timp după declanșarea ostilităților pe frontul din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică a activat, pentru prima dată în istoria sa, elemente ale Forței de Răspuns a NATO, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România. Peste 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români, țara noastră fiind astfel mai bine protejată și apărată.

În prezent, în România acționează Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă condus de Franța, ca națiune-cadru, având în compunere forțe aparținând Țărilor de Jos și Belgiei, structurile dislocate de Armata SUA – batalionul Stryker aparținând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, dislocat de la finalul lunii februarie și elementele Diviziei 101 Aeropurtate “Screaming Eagles” și 2nd Brigade Combat Team, începând cu luna octombrie, precum și contingentele din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.

În 2022, Ministerul Apărării a accelerat procesul de înzestrare și dotare cu echipamente moderne a armatei. A fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, a fost atribuit acordul-cadru de furnizare a 7 sisteme UAS-TO clasa II și au fost demarate proceduri specifice pentru alte programe importante, precum Etapa I a programului de înzestrare “Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU)”.”