Ministrul Sanatatii: Avertismentele de ULTIMA ORA, ce Masuri sunt Pregatite pentru Scoli in Romania

Ministrul Sanatatii a lansat astazi o serie de avertismente de ultima ora pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca situatia ingrijoratoare din Romania forteaza Guvernul sa se apropie de delararea unei epidemii de gripa, si asta va aduce o serie noua de masuri in tara noastra, inclusiv in scoli.

Ministrul Sanatatii a spus foarte clar ca nu e vorba despre masuri de restrictie, ci doar masuri normale in situatii de acest gen, ele fiind aplicate in principal in spitale, insa si in scoli se vor face informari privind protectia impotriva virozelor respiratorii, iar copiii raciti ar putea fi trimisi acasa pentru a nu infecta colegii.

“Se intensifica masurile legate de respectarea masurilor de protectie a personalului medical si a pacientilor in unitatile medicale, inclusiv utilizarea mastii in unitatea medicala. Screening-ul epidemiologic pentru a se evita situatia in care persoanele care au viroze respiratorii sa vina la serviciu, acelasi lucru fiind valabil, iar aici va intra si un set de recomandari generale pentru populatie.

Orice persoana radica, inclusiv copiii, sa nu se intoarca in colectivitate decat dupa ce simptomele dispar, pentru ca cel mai important lucrul este sa fiu izolat, si sa nu transmit mai departe infectia respiratorie. Deja colegii mei au facut recomandari, una este legata de antibiotice. Antibioticele nu trebuie utilizate decat in cazul infectiilor bacteriene, nu trebie utilizate in cazul infectiilor virale, iar prezentarea la unitatile de primiri-urgente ar trebui sa fie rezervata cazurilor medii si grave.

Cei cu forme usoare ar trebui sa se adreseze medicilor de familie, in niciun caz nu trebuie sa aglomereze unitatile de primiri-urgente. Exista si riscul sa se imbolnaveasca cu altceva daca stau prea mult timp acolo, iar pe de alta parte se ingreuneaza accesul celor care intr-adevar au nevoie de invstigatii radiologice, si de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze respiratorii.

Nu cred ca sa fie masuri care sa duca la inchiderea activitatii scolare. Masurile vor fi de informare a inspectoratelor scolare, apropo de ceea ce trebuie sa fie facut in organizarea activitatii de invatamant, inclusiv trimiterea acasa a copiilor care sunt raciti, daca parintii i-au adus la scoala in ciuda evidentelor simptome, vaccinarea impotriva gripei fiind in continuare recomandata si pentru personalul didactic.

Vaccinarea cu noua formula a vaccinului impotriva noilor variante ale Coronavirus, este deasemenea recomandata, pentru ca alaturi de cazurile de gripa cresc si cazurile cu alte virusi, inclusiv de COVID-19, astfel ca daca avem la dispozitie vaccinuri, e important sa le folosim, pentru ca se reduce transmisibilitatea, si se reduc si formele grave ale bolii.”