Armata Romana Dezvaluie Ce Inseamna sa fii Ofiter Roman

Armata Romana Dezvaluie Ce Inseamna sa fii Ofiter Roman

Armata Romana a decis sa dezvaluie ce inseamna sa fii ofiter militar roman, iar mai jos aveti o serie foarte vasta de explicatii care ar trebui sa va prezinte mai clar ce se intampla cu militarii armatei tarii noastre.

Ce înseamnă să fii OFIŢER în Armata României ?

Ofiţerii sunt militarii care au absolvit studii universitare şi îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă/conducere sau de execuţie.

Leadershipul este dimensiunea definitorie a ofițerului, iar aceasta se concretizează în capacitatea de a planifica, de a lua decizii juste şi la momentul potrivit, de a-şi asuma răspunderea propriilor decizii, de a motiva, coordona și respecta oamenii din subordine.

Cariera de ofițer începe, de regulă, cu gradul de sublocotenent/aspirant, dar poate avansa până la cel mai înalt grad, cel de general.

Evoluția în carieră este legată de performanța și valoarea profesională a fiecăruia. Hotărâtoare sunt experiența acumulată în diverse funcții și unități militare, parcurgerea unor programe de formare profesională continuă, modul de îndeplinire a misiunilor încredințate în țară și în străinătate, precum și de calificativele obţinute în aprecierile de serviciu anuale.

Cum poți deveni OFIȚER:

Prin parcurgerea şi finalizarea studiilor universitare militare de licenţă, organizate şi desfăşurate în instituţiile de învăţământ universitar militar. Durata studiilor este între 3 și 6 ani, în funcție de domeniul de licență.

Instituţiile de învăţământ superior militar (studii de licență):

  • Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” – Sibiu (3-4 ani)
  • Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” – Braşov (3-4 ani)
  • Academia Navală “Mircea cel Bătrân” – Constanţa (4 ani)
  • Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” – Bucureşti (4 ani)
  • Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Bucureşti (3 ani)
  • Institutul Medico-Militar – cursurile au loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (5-6 ani).

La finalizarea studiilor universitare, absolvenţii obţin diploma de licență, brevetul de ofițer, li se acordă primului grad de ofiţer (sublocotenent sau aspirant) și sunt numiți în funcție.

Prin parcurgerea şi finalizarea cursului de formare a ofiţerilor în activitate, organizat numai pentru armele/serviciile și specialitățile militare pentru care nu se poate asigura formarea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, prin programele de licență (juriști, psihologi, sociologi, ingineri constructori, jurnaliști, muzicieni etc.). Pot participa numai absolvenţi ai studiilor universitare civile.

Durata cursului de formare este de până la 9 luni, în funcţie de arma/serviciul şi specialitatea militară.

Pregătirea ofițerilor prin cursuri de formare se realizează în unități/instituţii de învăţământ militar sau alte structuri militare destinate formării profesionale iniţiale şi continue.

Absolvenții primesc brevetul de ofițer, li se acordă grad de ofiţer și sunt numiți în funcție.