Ministrul Sanatatii: Instructiunile de ULTIM MOMENT Emise pentru Milioane de Romani din Tara

Ministrul Sanatatii Instructiunile ULTIM MOMENT Emise Milioane Romani Tara

Ministrul Sanatatii a emis o serie de instructiuni de ultim moment care vizeaza milioane de romani din intreaga tara in momentul de fata, iar asta pentru ca a decis sa aduca in atentia tuturor oamenilor ceva despre care ar trebui sa stie in momentul de fata in plina stare de alerta epdemica de gripa in toata tara.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre toate instructiunile pe care ar trebui sa le respecte oamenii in momentul de fata pentru a se proteja impotriva unei posibile infectari cu gripa, dar si cu alti virusi care se raspandesc foarte rapid in Romania acum, asa ca e bine sa va uitati peste ele.

“Văzând Referatul Direcției generale sănătate publică și programe de sănătate nr. 161 din 5.01.2023 și Adresa Institutului Național de Sănătate Publică nr. 117 din 4.01.2023, în temeiul art. 2 alin. (6) și al art. 5 lit. i) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății emite prezenta instrucțiune.

Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei pe 5 sezoane anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă. În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, începând cu data prezentei instrucțiuni, la nivelul unităților sanitare se aplică următoarele măsuri.

Limitarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice, pe baza analizei efectuate de către direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 3.670/2022 privind stabilirea programului de vizite în unitățile sanitare publice. Realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activități ce nu implică interacțiunea cu pacienții.

Purtarea echipamentului de protecție adecvat, respectiv măști, mănuși, halate, atât de către vizitatori, cât și de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții. Asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute. Asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu/fără diagnostic de laborator.

Asigurarea condițiilor pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar; asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor; respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire.”