Alexandru Rafila: IMPORTANTE Anunturi de ULTIM MOMENT privind Situatia din Romania

Alexandru Rafila IMPORTANTE Anunturi ULTIM MOMENT Situatia Romania

Alexandru Rafila a facut o serie de anunturi foarte importante, de ultim moment, cu privire la situatia in care se afla Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca le aduce in atentie oamenilor seriozitatea valului de infectii cu gripa din aceasta perioada, chiar daca nu a fost declarata epidemie, din cauza legislatiei.

Alexandru Rafila explica mai jos ce masuri s-au luat pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga de ce este important sa se protejeze in aceasta perioada, dar sa si protejeze persoanele din apropierea lor, iar asta pentru ca numarul cazurilor de gripa este unul ridicat, si nu e singurul virus care circula intens in Romania acum.

“Epidemie de gripa nu este, e o chestiune tehnica, daca eram in aceeasi situatie acum 4 ani, am fi avut epidemie de gripa. Intre timp am trecut prin pandemie, au aparut niste acte normative noi, a aparut o legea, legea 136 din 2020, care impune anumite restrictii cand declari epidemie, si pentru ca am avut o alternativa prevazuta de legea sanatatii, am declarat stare de alerta epidemica.

Masurile sunt similare cu cele pe care le-am fi luat cu 3/4 ani in urma daca declaram epidemia, deci nu este vreo diferenta. Diferenta majora, fata de situatia de acum cativa ani, este generata de faptul ca nu vom impune restrictii populatiei, nu ne dorim acest lucru, nu suntem intr-o situatie dramatica care sa impuna asa ceva.

Am lucrat cu colegii de la Institutul National de Sanatate Publica, cu reprezentantii Ministerului Educatiei, am lucrat deasemenea cu reprezentanti ai organizatiilor profesionale medicale, iar setul de recomandari este complet pentru elevi, parinti, angajatori, populatia generala, si bineinteles masuri specifice, nu doar recomandari, in spitale, pentru ca avem o datorie fata de pacienti sa-i protejam impotriva infectiei.

Lucrul acesta se realizeaza in special prin adoptarea unor masuri de protectie pentru personalul medical, echipament de protectie, masca pentru personalul medical, sau pentru toate persoanele care intra in contact cu pacientii. Singurul lucru pe care il vreti, poate neplacut pentru o perioada scurta de timp, va fi limitarea vizitelor in spitale, aceasta decizie fiind a fiecarui manager, dupa consultarea cu DSP-urile.

Am inceput campania de informare, au rulat deja cartoane ale acestui grup de comunicare pe care il avem, si sper ca oamenii sa inteleaga ce au de facut daca au copii bolnavi, daca sunt ei bolnavi. Cel mai important lucru este izolarea la domiciliu, apelarea la medicul de familie, administrarea medicatiei specifice antivirale, sau cu antibiotic, numai pe baza pe prescriptie medicala, si ne-a preocupat asigurarea in farmacii si spitale a medicamentelor de baza.”