Preocuparea Comisiei Europene privind Evolutia Infectiilor de Coronavirus din China

Preocuparea Comisiei Europene privind Evolutia Infectiilor de Coronavirus din China

Comisia Europeana a facut un anunt foarte important pentru milioane de europeni, iar asta pentru ca vorbeste despre situatia preocupanta a cazurilor de Coroanvirus care sunt inregistrate in China in momentul de fata, numarul mare ridicand multe semne de intrebare cu privire la felul in care este monitorizata situatia.

“Numărul cazurilor de COVID-19 a atins niveluri record în China continentală.

Există în continuare date limitate despre cazuri de COVID-19, internări în spital, decese, precum și capacitatea și ocuparea UTI în China. Niveluri ridicate de infecțiile cu SARSCoV-2 și presiunea crescută asupra serviciilor de asistență medicală din China sunt anticipate din cauza populației scăzute
imunitatea și relaxarea intervențiilor non-farmaceutice.

Potrivit rezumatului zilnic al site-ului CDC din China din 3 ianuarie 2023, au fost raportate 5 258 de decese legate de COVID-19 pentru China continentală. Aceste numere pot nu reflectă situația reală legată de schimbarea strategiei de răspuns chineze la începutul lunii decembrie.

Informațiile despre unitățile de terapie intensivă (UTI) nu sunt disponibile. China a început să depună secvențe SARS-CoV-2 în GISAID EpiCoV într-un număr mai util. De la 1 decembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, China a depus 773 de secvențe, dintre care 756 de secvențe au fost depuse din 25 decembrie 2022. Aceste secvențe aparțineau în principal filiațiilor (inclusiv sub-filiațiilor acestora) BA.5.2 (34%), BF.7 (33%), BQ.1 (14%), BA.2.75 (5%), XBB (3%), BA.2 (2%). Nu a fost detectată nicio variantă nouă.

Prin urmare, pe baza informațiilor actuale, variantele care circulă în China circulă deja în cadrul UE/SEE și nu au fost detectate noi variante. Comitetul pentru Securitatea Sănătății regretă lipsa datelor fiabile privind cazurile de COVID-19, internările în spitale, decesele ca precum și capacitatea și ocuparea ICU în China.

Comitetul pentru securitatea sănătății ia act de cel mai recent Centru european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) evaluare pentru Uniunea Europeană (UE) / Spațiul Economic European (SEE) din 31 decembrie 2022. ECDC a declarat care având în vedere imunitatea mai mare a populației în UE/SEE, precum și apariția anterioară și înlocuirea ulterioară a variantelor care circulă în prezent în China de către alte sub-filiații Omicron din UE/SEE, o creștere a cazurilor în China este nu se preconizează că va avea un impact asupra situației epidemiologice COVID-19 în UE/SEE. ECDC a remarcat, de asemenea, că există în prezent, nu există date care să sugereze apariția unor noi variante de îngrijorare în China.

Datorită creșterii rapide a cazurilor de COVID19 în China, Comitetul pentru Securitatea Sanatatii a organizat sedinte urgente ad-hoc la 29 decembrie 2022 și 3 ianuarie 2023 pentru a oferi o actualizare a situației epidemice, consultați membrii cu privire la măsurile luate sau luate în considerare și să discute o abordare comună și coordonată la nivel european nivel. Acolo, participanții au subliniat importanța unei astfel de coordonări.”