Comisia Europeana Anunta o Iarna cu Siguranta Energetica pentru Europeni

Comisia Europeana Anunta o Iarna cu Siguranta Energetica pentru Europeni

Comisia Europeana anunta ca in ciuda eforturilor Rusiei de a destabiliza Europa, si de a crea haos, europenii se vor putea bucura totusi de o iarna linistita din punct de vedere al sigurantei energetice, ceea ce desigur ca e o veste grozava pentru sute de milioane de oameni.

Contrar planurilor Rusiei, Europa și-a asigurat suficientă energie pentru a fi în siguranță în această iarnă. Datorită eforturilor cetățenilor și întreprinderilor UE, ne-am redus consumul de gaz cu 20%, cu mult peste obiectivul nostru de 15% stabilit în iulie. Cu toții ne jucăm rolul în consolidarea securității noastre energetice.

Noile realități geopolitice și de pe piața energetică ne impun să accelerăm drastic tranziția noastră către energie curată și să creștem independența energetică a Europei față de furnizorii nesiguri și de combustibilii fosili volatili.

REPowerEU este planul Comisiei Europene de a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030, în lumina invaziei Rusiei în Ucraina.

85% dintre europeni cred că UE ar trebui să-și reducă dependența de gazul și petrolul rusesc cât mai curând posibil pentru a sprijini Ucraina. Acționând ca o Uniune, Europa poate realiza acest lucru mai rapid.

Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri pentru a reduce rapid dependența de combustibilii fosili ruși și pentru a avansa rapid tranziția ecologică, sporind în același timp rezistența sistemului energetic la nivelul UE.

Încheierea dependenței UE de combustibilii fosili ruși va necesita o extindere masivă a surselor regenerabile, precum și o electrificare mai rapidă și înlocuirea energiei termice și a combustibililor fosili în industrie, clădiri și sectorul transporturilor. Tranziția către energie curată va contribui la scăderea prețurilor la energie în timp și la reducerea dependenței de import.”