Austria Anunta Cererile de ULTIMA ORA cu Impact pentru Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen

Austria Anunta Cererile ULTIMA ORA Impact Aderarea Romaniei Spatiul Schengen

Austria a anuntat, prin vocea ministrului de interne Gerhard Karner, cererile sale de ultima ora, care intr-un final vor facilita si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, ele fiind facute in cadrul unei intalniri pe care ministrul austriac a avut-o cu seful Frontex, agentia europeana pentru protectia granitelor, un organism esential pentru securitatea granitelor europene acum.

Austria cere o intarire a protectiei la frontierele externe cu o implicare mai activa a Frontex in teren impreuna cu agentiile vamale ale tarilor de la frontierele Uniunii Europene, inclusiv Romania si Bulgaria, a caror aderare la Spatiul Schengen a fost blocata cu veto de catre guvernul de la Viena din cauza problemelor cu migratia, care nu ne au pe noi drept cauza principala.

Austria cere deasemenea si proceduri accelerate la frontierele externe in cazul migrantilor care intra ilegal in Spatiul Schengen, multi dintre ei facand declaratii false cu privire la identitate, ceea ce face foarte dificila deportarea, dar guvernul de la Viena vrea ca aceste probleme sa fie rezolvate de catre Uniunea Europeana, pentru a se reduce mai mult migratia in propriul teritoriu.

“Am avut o conversație foarte bună. Protecția la frontierele externe trebuie sporită. Frontex vrea să se concentreze din nou pe munca polițienească. Este de la sine înțeles că aceasta include automat aspectul drepturilor omului. Acest lucru trebuie simplificat în mod semnificativ și accentul pus pe serviciul de teren.

Dacă dorim și operațiuni eficiente Frontex în țări terțe, cum ar fi în Balcanii de Vest, trebuie să facem și ajustări ale acordurilor de statut. Avem nevoie de reguli tehnice și legale aici. Legal se referă la aspectul procedurilor accelerate la frontiera externă în cazul intrării ilegale.”