Ministrul Educatiei Anunta 2 Masuri foarte IMPORTANTE pentru Elevii Scolilor din Romania si Europa

Ministrul Educatiei Anunta 2 Masuri IMPORTANTE Elevii Scolilor Romania Europa

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial 2 masuri foarte importante care au fost luate atat pentru romanii din scolile Romaniei, cat si pentru cei care urmeaza cursurile altor scoli din Europa, prima avand legatura cu stabilirea calendarelor pentru olimpiadele si concursurile scolare si internationale din tara noastra.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre programele de limba, cultura si civilizatie care se pot desfasura inclusiv in Marea Britanie, multumita faptului ca nu exista modificari majore in sistemul de invatamant de acolo, un proiect de Hotarare de Guvern, aflat in transparenta publica, explicand mai jos cum ar putea fi derulate programe de acest gen.

“Au fost publicate calendarele olimpiadelor și ale concursurilor școlare naționale și internaționale! Sunt disponibile, spre consultare. Calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate la care participă elevi români – 2023. Calendarul olimpiadelor naționale școlare – 2023. Calendarul activităților de pregătire și selecționare a loturilor naționale pentru participarea la olimpiadele internaționale – 2023.

Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către M.E. – 2023. Calendarul concursurilor naționale școlare – 2023, fără finanțare M.E. – 2023. Olimpiada națională a sportului școlar – Calendar competitional national, anul școlar 2022-2023. Campionatele naționale școlare – 2023 – Calendarul competițiilor sportive organizate pentru elevii sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportive integrat și suplimentar.

Având în vedere solicitările repetate ale comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmise prin intermediul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al parlamentarilor români de diaspora, precum și recomandarea Ministerului Afacerilor Externe privind oportunitatea politică a reluării implementării proiectului LCCR, este necesară actualizarea HG nr. 454/2008, prin includerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în lista țărilor în care se implementează proiectul Ministerului Educației.

Dat fiind faptul că diaspora românească din Regatul Unit numără peste 1.2 milioane de persoane, considerăm că acest proiect sprijină demersurile autorităților române de prezervare a identității naționale, prin promovarea cunoașterii limbii, culturii și civilizației românești.

Din informațiile transmise de Ministerul Afacerilor Externe, reiese că legislația britanică nu a suferit modificări care să împiedice implementarea proiectului, sistemul național de educație britanic fiind caracterizat de un grad ridicat de descentralizare. Potrivit aceleiași surse, directorii unităților de învățământ din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde s-a derulat anterior cursul, sunt de acord cu reluarea implementării proiectului LCCR.”