Ministrul Energiei Anunta Masurile IMPORTANTE Luate in Romania de Guvern

Ministrul Energiei Anunta Masurile IMPORTANTE Luate Romania Guvern

Ministrul Energiei a facut un anunt oficial de ultima ora cu masurile foarte importante care au fost luate in Romania de catre Guvern, iar mai jos puteti vedea ceea ce  afost decis dupa accidentul de la CE Oltenia, deciziile fiind rezultatul unei anchete care a fost desfasurata de catre oameni din cadrul ministerului.

Ministrul Energiei vorbeste despre demiteri, dar si despre masuri menite sa creasca siguranta muncii la CE Oltenia, totul venind tarziu, din pacate, asa cum se intampla de obicei, insa in mod teoretic aceste masuri ar trebui sa asigure Romania de faptul ca in viitor munca se va desfasura in conditii mult mai bune.

“Raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei a fost finalizat şi aş vrea să prezint deficienţele din cadrul activităţii din CE Oltenia, precum şi o parte din măsurile care vor fi luate. Raportul va fi trimis spre valorificare conducerii CE Oltenia pentru a putea fi pus în practică. Responsabilităţile în cadrul tragicului accident produs în data de 17 ianuarie 2023 în cadrul Carierei Jilţ Sud sunt în curs de clarificare de către organele de cercetare penală.

Noi nu facem cercetare penală. Noi facem o cercetare administrativă şi în mod cert ancheta judiciară privind cauzele accidentului şi tot ceea ce a urmat vor beneficia de tot suportul Ministerului Energiei. În urma raportului preliminar şi a tuturor informaţiilor pe care le-am primit în ultima perioadă, vă prezint următoarele măsuri.

Solicit, în acest moment, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţii a ultimilor doi care erau din componenţa vechiului directorat, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi care vin la muncă zi de zi pentru a-şi câştiga existenţa este inacceptabilă.

Folosirea unor maşini cu o vechime, unele dintre ele de peste 40 de ani, este inadmisibilă. Vom continua, din punct de vedere administrativ, extinderea controlului cu privire la toate achiziţiile de la CE Oltenia, care se duc către carierele de exploatare a cărbunelui. În plus, faţă de eliberarea din funcţie a celor doi membri ai directoratului, am solicitat schimbarea directorului direcţiei comerciale responsabil cu achiziţiile, lucrările de servicii, precum şi celor care au întocmit aceste caiete de sarcini.

În analiza Corpului de Control privind starea autoutilitarelor utilizate de către CE Oltenia a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţită. Am mai solicitat identificarea tuturor persoanelor responsabile cu întocmirea caietelor de sarcini. Am solicitat eliberarea din funcţie a celor responsabili de reabilitarea drumurilor, pentru că este inadmisibil ca în anul 2023 să avem drumuri de acces în carieră aşa cum aţi văzut.”