Atentionarile Meteorologice COD PORTOCALIU de ULTIMA ORA ale ANM in Romania

Atentionarile Meteorologice COD PORTOCALIU ULTIMA ORA ANM Romania

Atentionarile meteorologice de tip cod portocaliu, de ultima ora, pe care ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, le-a emis pentru Romania ne aduc in atentia imediata o serie de feomene meteo care afecteaza mai multe zone din tara noastra, ele fiind categorizate ca avand si cod galben.

ANM a emis un cod portocaliu de viscol cu viteze ale vantului care pot atinge 100 km/h, dar si coduri galbene pentru vanturi de pana la 90 km/h, ninsoare in cantitati insemnate, existand posibilitatea ca zapada sa fie spulberata, astfel ca ni se recomanda sa fim atenti.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Fenomene vizate și zone afectate: viscol și ninsori moderate cantitativ la munte.

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20.

La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm.

Notă: În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).

De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

COD PORTOCALIU!

Fenomene vizate și zone afectate: viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1800 m altitudine.

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20.

La altitudini de peste 1800 m, în Carpații Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90…100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.

COD GALBEN!

Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei.

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 06.

În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.

Notă: Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.

COD GALBEN!

Zone afectate și fenomene vizate: jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă;

Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20.

În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

COD PORTOCALIU!

Zone afectate și fenomene vizate: pe litoral intensificări susținute ale vântului și viscol.

Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 20.

Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța.

Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).