SUA Anunta un Nou Pachet Major de Ajutor Militar pentru Ucraina

SUA Anunta un Nou Pachet Major de Ajutor Militar pentru Ucraina

SUA trimite in Ucraina un nou pachet major de ajutor militar in valoare de 2.2 miliarde de dolari, acesta incluzand pentru prima oara achete cu raza lunga de actiune pentru HIMARS, ceva ce ucrainienii cer de foarte multa vreme, dar ceva ce administratia de la Washington a refuzat cu tarie sa ofere pana acum.

SUA mai trimite deasemenea sisteme antiaeriene Javelin, sisteme HAWK, munitie pentru obuziere, si multe altele, astfel ca vorbim despre un ajutor foarte important pe care americanii il trimit acum, dupa ce au sustinut Ucraina cu ajutor militar in valoare de multe miliarde de dolari de-a lungul timpului.

“Administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina pe 3 februarie, inclusiv rachete de precizie cu rază lungă de acțiune pentru HIMARS. Pachetul include bombe cu diametru mic lansate la sol (GLSDM) care vor crește raza de acțiune a lui HIMARS la 151 km de la aproximativ 80 km.

Pachetul include, de asemenea, sisteme anti-blindură Javelin, două unități de tragere de apărare aeriană HAWK, muniție obișnuită HIMARS și cartușe de mortar de 120 mm și artilerie de 155 mm. Președintele rus Vladimir Putin și-a continuat campania împotriva anumitor voci ale opoziției în spațiul informațional intern, continuând în același timp să ofere platforme milbloggeri naționaliști critici.

Autoritățile de la Moscova au anunțat arestarea lui Alexander Gusov, presupusul administrator al canalelor Novyi Vek și VChK-OGPU Telegram, sub acuzația de extorcare pe 3 februarie. Postul independent rus OVD Info a susținut că autoritățile ruse l-au arestat și pe Oleg Seliverov pentru acuzații legate de terorism, după ce autoritățile de la Moscova l-au investigat recent pe Seliverov pentru legături cu postul de opoziție Nexta Live.

Seliverov este un activist anti-război, iar VChK-OGPU se caracterizează ca dezvăluind „secretele funcționarilor, oligarhilor, gangsterilor, oficialilor de securitate.” Gusov și-a negat afilierea cu Novyi Vek și VChK-OGPU pe 26 ianuarie, iar Seliverov a negat asocierile cu Nexta Live pe 28 ianuarie.

VChK-OGPU a condamnat arestările și a susținut că directorul general al Rostec, Sergey Chemezov, și asociații lui Chemezov au influențat represiunile. Putin a cenzurat mai multe instituții mari de opoziție la sfârșitul lunii ianuarie 2023, după cum a raportat anterior ISW.

Probabil că Putin dorește să reprime agențiile de opoziție care se opun direct regimului sau obiectivelor lui Putin, inclusiv voci împotriva războiului, susținând în același timp voci precum milbloggerii naționaliști care susțin regimul și războiul lui Putin, chiar dacă milbloggerii critică regimul pentru executarea slabă a obiectivelor de război. ei consideră insuficiente.”