CAND ar vrea Rusia sa Lanseze o Noua Ofensiva MAJORA in Ucraina

CAND ar vrea Rusia sa Lanseze o Noua Ofensiva MAJORA in Ucraina

Rusia ar pregati in momentul de fata lansarea unei noi ofensive majore in Ucraina, cu sute de mii de soldati antrenati in acest sens in ultimele luni de zile, iar conform celor care analizeaza cu atentie miscarile trupelor ruse, se pare ca ea ar putea incepe in urmatoarele doua saptamani.

Rusia ar muta deja un numar mare de trupe si tehnica militara in estul Ucrainei, fara a se sti deocamdata exact unde ar intentiona sa atace rusii, dar planul ar fi ca ofensiva sa fie lansata inainte ca tancurile Leopard 2 sa ajunga la armata ucraineana, ele fiind modele destul de vechi, dar totusi mult mai eficiente decat cele folosite acum de ucrainieni.

“Oficialii ucraineni apreciază că forțele ruse se pregătesc să lanseze o ofensivă decisivă pe scară largă în estul Ucrainei la mijlocul până la sfârșitul lunii februarie. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pe 5 februarie că armata ucraineană se așteaptă ca Rusia să-și înceapă ofensiva decisivă în jurul datei de 24 februarie, pentru a lega simbolic atacul de prima aniversare a invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

Reznikov a mai clarificat că armata ucraineană nu a observat formarea unor grupuri ofensive rusești în direcțiile Harkov și Cernihiv sau în Belarus; Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a menționat că forțele ruse se concentrează probabil pe lansarea de operațiuni ofensive în est și nu în sudul Ucrainei.

Un consilier nenumit al armatei ucrainene a declarat pentru Financial Times că Rusia intenționează să lanseze o ofensivă în următoarele 10 zile (până pe 15 februarie), o cronologie care ar permite forțelor ruse să lovească pozițiile ucrainene înainte de sosirea tancurilor occidentale și a vehiculelor de luptă ale infanteriei. Şeful Administraţiei Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forţele ruse continuă să trimită rezerve în Regiunea Lugansk pentru a lovi după 15 februarie.

Anumite voci naționaliste ruse au continuat să-și exprime scepticismul față de capacitatea Rusiei de a lansa o ofensivă de succes la sfârșitul lunii februarie. Un milblogger afiliat lui Wagner a remarcat că șeful Armatei Statului Major rus, generalul Valery Gerasimov (care în prezent comandă forțele ruse în Ucraina) are o fereastră de timp limitată pentru a lansa o operațiune ofensivă la scară largă în Ucraina înainte de a fi complet imposibil de executat.”