Austria LOVITA de un Anunt al Comisiei Europene dupa Blocada Intrarii Romaniei in Schengen

Austria LOVITA Anunt Comisiei Europene Blocada Intrarii Romaniei Schengen

Austria primeste o noua lovitura dura de la Comisia Europeana chiar inainte de Summit-ul pentru migratie din 9 – 10 februarie 2022, iar asta deoarece un anunt oficial facut de catre Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, dezvaluie faptul ca in luna ianuarie numarul migrantilor care au trecut Balcanii catre Europa s-a redus la jumatate fata de lunile din 2022.

Austria si-a folosit dreptul de veto impotriva Romaniei si Bulgariei in 2022 in consiliul JAI pentru extinderea Schengen, insa Comisia Europeana continua sa spuna ca motivul invocat de catre austrieci, numarul mare de migranti care trec Balcanii catre teritoriul propriu, nu este unul valid, iar dovada este reducerea substantiala a acestuia in lunile decembrie si ianuarie.

Austria cere de cateva luni noi politici privind azilul, dar si controale mai intense la frontiere, sau repatrierea mai multor migranti ilegali, insa Comisia Europeana spune ca masurile urgente luate deja de catre tarile Uniunii Europene incep sa dea roade, iar de aici vine si injumatatirea intrarilor ilegale pe spatiul sai in cursul lunii ianuarie, trend-ul putand continua in februarie.

“Acționând împreună, este posibil să aibă un efect asupra sosirilor ilegale, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu dreptul Bulgariei și României de a face parte din Schengen. Migranții care traversează ilegal pe ruta Balcanică spre Europa Centrală și de Vest s-au înjumătățit în ianuarie față de nivelurile din decembrie.

Numărul mare de treceri ilegale este citat de Austria drept motiv pentru veto-ul său asupra cererilor Schengen ale Bulgariei și României. Tendința descendentă a fost deja remarcată în decembrie, când migranții ilegali care trec prin Balcani au scăzut cu 30%. Reducerea presiunii migrației se datorează „măsurilor urgente” luate de statele membre și Comisia Europeană.”