Ministrul Sanatatii Surprinde cu Masuri de ULTIMA ORA, ce Trebuie sa UITE Romanii

Ministrul Sanatatii Surprinde Masuri ULTIMA ORA Trebuie UITE Romanii

Ministrul Sanatatii surprinde pe toata lumea cu noi masuri de ultima ora pe care le-a anuntat in mod oficial, impreuna cu ceea ce trebuie sa uite romanii, iar asta pentru ca le vorbeste oamenilor despre faptul ca nu trebie sa le mai dea spaga cadrelor medicale, ceva fara de care multi nu ar supravietui in spitale, sau in afara lor.

Ministrul Sanatatii spune totusi ca eliminarea coruptiei din Romania implica si uitarea obiceiurilor de a le da spaga medicilor, insa uneori pacientii sunt fortati sa faca acest lucru, iar autoritatile au gasit drept solutie informarea mai buna a oamenilor in legatura cu ceea ce ar trebui, sau nu, sa faca pentru a sprijini initiativa.

“În vederea prevenirii actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și a integrității, specialiștii Serviciului de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au organizat în ultimele săptămâni mai multe activități la care au participat managerii unităților aflate în subordinea / autoritatea Ministerului Sănătății, directorii executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, respectiv, a municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică.

În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. Participanții la cursuri trebuie să disemineze informațiile personalului din subordinea lor.

Prezentările au fost susținute de reprezentanți ai Agenției Naționale de Integritate, Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri. “Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi.

Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Activitățile de prevenire a corupției vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar. Solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală.”