Ministrul Educatiei Anunta IMPORTANTE Investitii Oficiale pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei Anunta IMPORTANTE Investitii Oficiale Elevii Scoli

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de foarte importante investitii oficaiel facute pentru elevii din scolile Romaniei, iar asta pentru ca dezvaluie in mod oficial faptul ca vrea sa cheltuie 2.5 miliarde de lei pentru programul “Masa Sanatoasa”, care urmeaza sa ofere o masa calda pentru 1 milion de elevi.

Ministrul Educatiei continua practic un program inceput inainte ca Ligia Deca sa ocupe aceasta functie, si suma investita este una considerabila, insa era necesar ca autoritatile din Romania sa faca investitii de acest gen pentru a facilita reducerea abandonului scolar, o problema tot mai mare in Romania.

“Ministerul Educației derulează programe de reducere a abandonului școlar/a ratei de părăsire timpurie a școlii în cadrul Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii, care stabilește priorități, programe, activități și servicii în scopul reducerii absenteismului, a abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, la toate nivelurile de învățământ.

Programul Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației. Pilonii principali ai Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar sunt asigurarea transportului gratuit, acordarea burselor sociale și a rechizitelor școlare. Anual, DJIP/DMBIP publică situația privind abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii de la nivel
județean.

Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul Național Integrat „Masă Sănătoasă”, denumit în continuare PNIMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor ca parte a
Programului Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar. PNIMS este implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și
Dezvoltării Rurale.

Hotărârea de Guvern de instituire a PNIMS se adoptă în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. PNIMS este derulat și finanțat din bugetul național și din fonduri externe. Autoritățile administrației publice locale pot stabili suplimentarea numărului de beneficiari, la nivelul unității administrativteritoriale, cu asigurarea finanțării, cu încadrare în sumele aprobate cu această destinație în bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Includerea unităților de învățământ preuniversitar în PNIMS se realizează pe baza unor criterii aprobate prin ordin al ministrului educației. Lista școlilor incluse în PNIMS se aprobă prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate și este actualizată anual.”