Ministrul Sanatatii Confirma Oficial Deciziile Guvernului cu IMPACT National pentru Romani

Ministrul Sanatatii Confirma Oficial Deciziile Guvernului IMPACT National Romani

Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial o serie de decizii foarte importante ale Guvernului Romaniei care vor avea impact national pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste intai despre restructurarea comitetului de vaccinologie, cu schimbarea unora dintre membrii care faceau parte din el.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre faptul ca se vor semna luna aceasta contractele pentru 27 de spitale care sunt finantate prin PNRR, dar si ceea ce vor include unele dintre acestea, deci vom sti cum anume se vor construi o parte dintre spitalele care vor deservi Romania.

“Avem un Comitet nou de vaccinologie. Nou în sensul că a fost restructurat, pentru că au fost persoane care au dorit să se retragă. Noua echipă de la Comitetul de vaccinologie ne va oferi argumentele profesionale pentru includerea acestor vaccinuri (împotriva HPV) pe lista de medicamente compensate, pentru cine şi, eventual, ne pot sugera anumite procente. Acestea trebuie să le lucrăm ulterior, după ce avem punctul de vedere tehnic al Comitetului de vaccinologie, împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În această lună se finalizează proiectarea şi trecem imediat la procedura de achiziţie pentru construirea efectivă a acestui spital. Este vorba despre un spital care asigură spitalizare continuă cu 752 de paturi, grupate în şase centre medicale. În plus, ambulatoriul de specialitate asigură 113 paturi de spitalizare de zi şi de asemenea pentru Departamentul de primiri urgenţe. Suma totală a investiţiei fără TVA este 2,4 miliarde de lei.

Am reuşit să lansăm proiectare în 2022. Durează un an de zile proiectarea conform reglementărilor care există pentru spitalele regionale, iar până la sfârşitul acestui an se finalizează licitaţia de construcţie şi construcţia efectivă începe probabil în a doua parte a anului 2023 şi trebuie finalizată în decurs de patru ani, până în 2027.

Construcţia durează patru ani pentru fiecare din aceste trei spitale regionale. Ne dorim să avem cât mai rapid, dacă se poate exact cum a fost planificat, până la finalul anului 2027, cele trei spitale funcţionale şi în paralel să lucrăm şi pentru o politică de resurse umane care să asigure toate resursele umane necesare acestor spitale.

Nu facem construcţii doar de dragul construcţiilor, ci construcţii şi dotări medicale pentru pacienţii din România. În paralel, în această lună, începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR, mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente şi lucrul acesta este în mod evident un pas foarte mare înainte. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia.”