Ministrul Educatiei Le Confirma Elevilor Noile Masuri IMPORTANTE Puse in Aplicare pentru Scoli

Ministrul Educatiei Confirma Elevilor Noile Masuri IMPORTANTE Puse Aplicare Scoli

Ministrul Educatiei le confirma elevilor si parintilor din toata Romania noile masuri foarte importante care au fost decise si vor fi puse in aplicare pentru scoli, iar asta deoarece ne informeaza mai jos cu privire la felul in care se face inscrierea copiilor in anul scolar 2023 – 2024 in diverse unitati de invatamant.

Ministrul Educatiei vorbeste atat despre felul in care se desfasoara procesul in unitatile de invatamant de stat, cat si in cele private, astfel ca ne vom face o idee cat se poate de clara cu privire la cum va decurge totul, procesul in sine nefiind unul chiar atat de complicat precum isi imagineaza multa lume.

“CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE PE CARE ŞCOLILE LE APLICĂ DACĂ NUMĂRUL DE COPII ESTE SUPERIOR NUMĂRULUI DE LOCURI ? Criterii generale: a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți.

Existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă. Sunt aplicate după criteriile generale şi numai dacă acestea nu reuşesc să facă departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologia-cadru.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

CUM FUNCŢIONEAZĂ ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR PRIVAT ? Înscrierea se face în prima etapă. Înscrierea se face direct la unitatea de învăţământ sau prin formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicaţia informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. Dacă nu, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ.

În cazul înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite. În cazul în care, din diferite motive, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învățământ particular solicitată, acesta poate fi înscris la școala de circumscripție, dacă părintele/ tutorele legal instituit/ împuternicitul legal a bifat opțiunea de întoarcere la școala de circumscripție sau, în caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere.”