Ministrul Sanatatii a Decis pentru Romani, ce Masuri IMPORTANTE Sunt Impuse in Toata Tara

Ministrul Sanatatii Decis Romani Masuri IMPORTANTE Impuse Toata Tara

Ministrul Sanatatii a decis in mod oficial pentru romani, o serie de masuri extrem de importante fiind decise pentru toata tara deja, ele intrand in vigoare inca de zilele trecute, si puteti vedea ca vorbim despre centrele de permanenta care trebuie sa asigure continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in Romania.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum urmeaza sa se faca serviciul de garda in cadrul acestor centre de permanenta, impreuna cu alte detalii importante cu privire la programul pe care ele ar trebui sa il aiba, astfel incat oricare dintre romanii au nevoie de asistenta medicala de la ele, sa o si primeasca intr-un timp util.

“Centrele de permanență asigură continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă pentru persoanele care se adresează acestora. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanență între orele 15,00 – 8,00, după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie.

Serviciul de gardă nu se va suprapune cu programul medicilor desemnați în gardă aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale. În zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României, programul de gardă este permanent. Garda de 24 de ore se poate împărți în ture de 12 ore, fiecare.

În cadrul centrelor de permanență, continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă este asigurată de medici de familie, medici de medicină generală și asistenți medicali, care își exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Asistenții medicali care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în centrele de permanență și fac parte din echipele de gardă, sunt:

Asistenții medicali angajați ai cabinetelor medicale care intră în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, derulat cu casele de asigurări de sănătate; asistenții medicali angajați pe bază de contract numai pentru asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în centrele de permanență. Asistenți medicali organizați ca persoane fizice independente, în baza contractului de prestări servicii pentru asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență.

Personalul prevăzut la alin (1) are obligația de a face dovada absolvirii unui curs de formare în resuscitarea cardio-pulmonară de bază. Cursurile de formare în resuscitarea cardio-pulmonară, prevăzute la alin. (3), sunt organizate de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București în parteneriat cu filialele teritoriale ale Colegiului Medicilor din România.”