Avertismentele Meteorologice COD ROSU ANM, de ULTIMA ORA, in 28 Martie in Romania

Avertismentele Meteorologice COD ROSU ANM ULTIMA ORA 28 Martie Romania

Avertismentele meteorologice de tip cod rosu ale ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora in ziua de 28 martie 2023 in Romania, ne aduc in imediata atentie o serie de fenomene meteo extreme despre care trebuie sa stim chiar acum.

ANM vorbeste mai jos despre un cod rosu, si un cod portocaliu, de vant care poate ajunge la viteze de pana la 140 km/h, separat fiind coduri galbene de precipitatii torentiale, cu posibila grindina, astfel ca trebuie sa fim extrem de atenti la ceea ce se intampla in urmatoarele ore.

INFORMARE METEOROLOGICĂ!

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 06 – 29 martie, ora 21.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă.

Zone afectate: conform textului.

În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare.

Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.

Notă: În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni (27 martie) vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 06 – 27 martie, ora 23.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului.

Zone afectate: conform textului și hărții.

În intervalul menționat, local și temporar în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului.

Zone afectate: conform textului și hărții.

În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

COD PORTOCALIU!

Interval de valabilitate: 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23.

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol puternic.

Zone afectate: Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m.

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

COD ROȘU!

Interval de valabilitate: 28 martie, ora 02 – 28 martie, ora 14.

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului.

Zone afectate: altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali.

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.