Ministrul Sanatatii ar Putea Face o Serie de Schimbari RADICALE pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Putea Face Serie Schimbari RADICALE Toti Romanii

Ministrul Sanatatii ar putea face o serie de schimbari radicale pentru toti romanii, fiind in momentul de fata discutate o serie de noi reglementari pentru domeniul medical din Romania, iar in baza lor antibioticele ar putea fi restrictionate la eliberare in baza unei retete simple, pentru a nu mai fi la fel de accesibile oamenilor.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre faptul ca romanii consuma prea multe antibiotice, care fac bateriile sa fie mai rezistente atunci cand se aplica tratamente, iar separat vorbeste si despre angajatii din sistemul medical care cumuleaza pensia cu salariul, una dintre problemele actuale discutate in Romania.

„România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente. Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticile de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare.

Lucrul ăsta trebuie ţinut sub control pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente. Iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol. E o mare provocare şi pentru România. Am publicat de curând proiectul Strategiei naţionale de control a rezistenţei la antibiotice, trebuie să facem paşi concreţi şi bineînţeles că unul din ei este legat de acest lucru.

Noi, cu Grecia şi Cipru, suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte consumurile de antibiotice şi, din păcate, circulaţia acestor bacterii multirezistente, tot discutăm de ele, trebuie să facem ceva să aducem lucrurile sub control. Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie.

Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului. 

Sunt astfel de cazuri. Cât timp această situaţie este legală nu văd…. Noi trebuie să avem un cadru legal care să împiedice acest lucru. Cât timp legalitatea există iar angajările se fac conform legislaţiei în vigoare nu văd o problem.”