Ministrul Apararii Anunta o Serie de Cereri IMPORTANTE pentru Armata Romana, NATO de la SUA

Ministrul Apararii Anunta Serie Cereri IMPORTANTE Armata Romana NATO SUA

Ministrul Apararii a anuntat o serie de cereri foarte importante, de ultima ora, de la SUA, cu privire la Armata Romana, NATO, dar si razboiul din Ucraina, iar asta pentru ca Angel Tilvar vorbeste despre o strategie necesara pentru Marea Neagra, in noul context global generat de catre Rusia prin atacurile lansate impotriva Ucrainei.

Ministrul Apararii explica mai jos de ce este nevoie de o implicare si mai mare a SUA in aceasta regiune, iar asta pentru ca americanii ne pot ajuta intr-o foarte mare masura sa ne asiguran securitatea intr-o perioada in care razboiul din Ucraina nu merge tocmai intr-o directie prea buna, si nu se stie cat va dura.

“Am avut o întâlnire excelentă cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, la Pentagon. Am mulțumit omologului meu pentru contribuția constantă a Statelor Unite ale Americii la consolidarea securității și posturii de descurajare și apărare pentru flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Vizita în SUA reprezintă o reconfirmare a relațiilor excelente pe dimensiunea de apărare în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american şi, totodată, o nouă oportunitate pentru discutarea principalelor teme de interes comun.

În acest sens, agenda de discuții a celor doi oficiali s-a axat pe subiecte legate de evoluțiile situației regionale de securitate în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, cu accent pe modalități concrete de consolidare a cooperării militare bilaterale, aprofundarea cooperării la Marea Neagră, continuarea prezenței forțelor armate ale SUA în România și în regiunea Mării Negre, respectiv contribuția la postura aliată de descurajare şi apărare pe flancul estic.

Vizita mea în Statele Unite vine într-un moment simbolic, când celebrăm 30 de ani de Parteneriat cu Statul Alabama, un pilon important în drumul către dezvoltarea unei relații excelente de Parteneriat Strategic. Alături de consolidarea profilului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă o componentă importantă a politicii externe și de securitate a țării noastre.

Salut rezultatele deosebite obținute pe palierul sprijinului pentru Ucraina sub conducerea secretarului american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul Grupului de Contact în domeniul apărării. România, în calitatea sa de stat membru UE și NATO, a acordat sprijin multidimensional pentru Ucraina și va continua să facă acest lucru atât timp cât va fi nevoie.

Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune. Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unui leadership activ al SUA în regiune.”