Ministrul Sanatatii: IMPORTANTE Anunturi Oficiale cu Decizii de care Beneficiaza Romanii

Ministrul Sanatatii IMPORTANTE Anunturi Oficiale Decizii Beneficiaza Romanii

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi oficiale foarte importante, cu decizii de ultima ora care au fost luate pentru Romania, si de pe urma carora beneficiaza milioane de oameni, iar asta pentru ca, in primul rand, a fost semnata autorizatia de constructie pentru Spitalul Regional de Urgenta din Cluj-Napoca.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre un nou ordin pregatit pentru a fi adoptat, el vizand metodologia prin care este instruit personalul profesional cand vine vorba despre normele de igiena, iar asta pentru ca in ultimele luni au fost adoptate mai multe masuri pentru rezolvarea acestor probleme.

“Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi, 6 centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Lucrările de construcție ar urma să înceapă anul acesta și estimăm că vor fi finalizate în anul 2027! Pentru buna desfășurare a proiectelor spitalelor regionale, începând cu obținerea autorizațiilor și terminând cu planificarea resurselor umane necesare, Ministerul Sănătății a organizat grupuri tehnice de lucru din care fac parte reprezentanții Consiliului Județean, ai Primăriei, Direcției de Sănătate Publică și ai Universităților de Medicină și Farmacie.

Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei Generale Sănătate Publică și Programe de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii, în baza dispoziţiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 republicată privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările şi completările ulterioare. In temeiul art, 7 alin.(4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările ulterioare, şi a art. 13 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, cu modificările și completările ulterioare.

Ministrul sănătăţii şi ministrul educaţiei, emit următorul: Metodologia pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, aprobată prin Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2209/4469/2022, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 865 bis din 2 septembrie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează.

La articolul 3 litera d) se modifică și va avea următorul cuprins: d) Formatori – personal compus din medici cu specialităţile igienă, sănătate publică epidemiologie sau medicină de laborator, care deţin certificat de membru eliberat de Colegiul Medicilor din România şi aviz anual în termen; La articolul 7, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins.

(5) În cazul în care, la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti nu există personal încadrat pe funcțiile de director executiv adjunct sănătate publică sau şef departament de supraveghere în sănătate publică, președintele comisiei poate fi reprezentat de directorul executiv.”