Marcel Bolos: Deciziile IMPORTANTE pentru Romani, ce se Face cu Banii Europeni

Marcel Bolos Deciziile IMPORTANTE Romani Face Banii Europeni

Marcel Bolos a anuntat in mod oficial o serie de decizii extrem de importante pentru un numar mare de romani din tara noastra, care au nevoie de ajutor in aceasta perioada, iar asta pentru ca ne aduce in imediata atentie ceea ce se va intampla cu banii de la Comisia Europeana pentru ajutarea varstnicilor in anii urmatori.

Marcel Bolos vorbeste ma ijos despre faptul ca banii de la Comisia Europeana vor fi de mare ajutor pentru finantarea unor servicii care sa ofere ingrijire la domiciliu pentru foarte multi dintre varstnicii Romaniei care au nevoie de un asemenea tip de ajutor, si pentru care nu exista suficiente servicii de acest gen.

“În cadrul apelului vor fi finanțate proiecte care vor asigura: Construcția de locuințe sociale noi; Reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare și adaptare a ambientului în locuințele personale/ individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile.

Modernizarea/ reabilitarea centrelor de zi; Furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare.

Servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagocie, consiliere socială, juridică și de informare etc. Servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională (terapii de recuperare/reabilitare funcțională).

Activități terapeutice și ocupaționale, precum și consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative şi gestiunea bunurilor etc. Cine poate depune proiecte. Furnizori de servicii sociale publici și privați autorizați acreditați, în parteneriat cu autorități publice locale din localitatea/ localitățile în care se implementează proiectul.Ghidul solicitantului „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“ este în consultare publică până la data de 26 mai a.c. și este disponibil pe website.

Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse exclusiv prin intermediul aplicației MySMIS2021 / SMIS2021+. Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) vine cu un ansamblu de măsuri integrate prin care sprijină aplicarea strategiilor naționale și locale pentru a contribui în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei și la susținerea grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială.”