Volodimir Zelenski: Raul a Revenit in Europa dupa peste 7 Decenii de la Caderea Nazismului

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, vorbeste despre raul care a revenit in Europa dupa peste 7 decenii de la caderea nazismului, doar ca de aceasta data teroarea vine din est, nu din vest, si nu e tocmai un inamic disparut de mult din tara.

“Succesul ucrainenilor în apărarea împotriva agresiunii ruse este cu siguranță un antidot pentru alte agresiuni. Lumea trebuie să vadă că o națiune liberă este capabilă să apere libertatea de invadatori. Dacă noi o putem face, atunci o pot face și alții.

Dacă acţionează la fel de îndrăzneţ, la fel de precis şi în aceeaşi unitate cu alte naţiuni libere. Sunt recunoscător fiecăruia dintre războinicii noștri care oferă Ucrainei acest rezultat! Sunt recunoscător fiecărui partener care îi ajută pe războinicii noștri cu armele de care au nevoie pentru a fi eficienți!

Aș dori să-i sărbătoresc în mod special pe războinicii celei de-a 96-a brigade de apărare antirachetă Kiev. Pentru aceasta și pentru ziua precedentă, au făcut o treabă absolut grozavă!

Desigur, astăzi, ca întotdeauna, mulțumesc trupelor noastre care luptă în zonele cele mai înverșunate. Maryinka, Bakhmut, Avdiivka… Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina acolo pentru seriozitatea și rezistența!

Am ținut o ședință a Statului Major. Comandanții direcțiilor operaționale, comandantul șef și șefii serviciilor de informații au transmis rapoarte. Apropo, rapoartele lui Budanov și Lytvynenko au fost deosebit de amănunțite și relevante și vom lua anumiți pași pe baza lor – pași care ne vor întări apărarea.

Slavă tuturor războinicilor noștri care acum luptă pentru Ucraina! Fie ca victoria asupra actualului rău al rusismului să fie cea mai bună onoare pentru memoria celor care au luptat și au învins nazismul!

Din păcate, răul a revenit. La fel ca acum 80 de ani, răul s-a repezit în orașele și satele noastre, așa se întâmplă și acum. Deși acum un alt agresor, rashiștii au același scop ca și naziștii: înrobirea sau distrugerea.

Și la fel ca în al Doilea Război Mondial, nu suntem singuri împotriva răului. Luptăm împotriva ei, bazându-ne pe puterea combinată a popoarelor lumii libere.

Cu mulți ani în urmă, tradiția sărbătoririi Zilei Europei a fost stabilită pe continentul nostru pentru a marca realizările păcii și unității. Astăzi, unitatea pe continentul nostru ne aduce mai aproape de sărbătorirea primei zile a păcii noastre. În fiecare an, începând de mâine, 9 mai, vom comemora unitatea noastră istorică – unitatea tuturor europenilor care au distrus nazismul și vor învinge rasismul.

Aceasta va fi Ziua Europei, care i-a susținut pe ucraineni în toți cei nouă ani de agresiune rusă și 439 de zile de invazie pe scară largă. Aceasta va fi Ziua Europei, care ne ajută să luptăm în toate direcțiile. Aceasta va fi Ziua Europei – aliatul nostru. Aceasta va fi Ziua Europei – a noastră, din care Ucraina a făcut, face și va face parte întotdeauna.”