Ministrul Sanatatii: Masurile cu Aplicare de ULTIMA ORA in Romania pentru Asistenta Medicala Primara

Ministrul Sanatatii Masurile Aplicare ULTIMA ORA Romania Asistenta Medicala Primara

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a luat o noua hotarare extrem de importanta, iar asta pentru ca a decis sa semneze un nou ordin care priveste asistenta medicala primara, ordinul cu numarul 1.763 asigurand continuarea oferirii acesteia in centrele de permanenta care au fost create anterior de autoritati.

Ministrul Sanatatii le-a promis romanilor ca vor fi disponibile mai multe centre de permanenta in Romania, care le vor oferi asistenta medicala primara de care au nevoie, astfel ca vorbim despre vesti foarte importante care au menirea de a ne arata ca autoritatilor din tara le pasa de oamenii care au nevoie de ajutor.

“Normele metodologice privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 774/2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 și 234 bis din 22 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: La articolul 3, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins.

Lista centrelor de permanență înființate în baza zonelor și criteriilor propuse de direcțiile de sănătate publică, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare, este prevăzută în anexa nr. 1.  La articolul 5, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins.

Cursurile de formare în resuscitarea cardiopulmonară, prevăzute la alin. (3), sunt organizate de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București în parteneriat cu filialele teritoriale ale Colegiului Medicilor din România și ale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. La articolul 13, alineatul (1) se abrogă. La articolul 13, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:  Actul de înființare al centrului de permanență îl constituie decizia de înființare a centrului de permanență, emisă de directorul executiv al direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București numai după includerea acestuia în anexa nr. 1.

La articolul 13 alineatul (3), litera a) se abrogă.  La articolul 33, punctul 1 se modifică și va avea următorul cuprins. Indicatori raportați lunar de către centrul de permanență către direcția de sănătate publică: numărul de persoane care s-au prezentat în centrul de permanență, adulți/copii; numărul de persoane care s-au prezentat în centrul de permanență pentru o afecțiune care nu a reprezentat o urgență medicală, adulți/copii.

Numărul de persoane pentru care s-a asigurat consultație, adulți/copii; numărul de persoane pentru care s-a asigurat tratament, adulți/copii. Numărul de persoane pentru care s-a solicitat echipaj de urgență/ambulanță, adulți/copii; numărul de scrisori medicale emise pentru adulți/copii. Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuiește cu anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.”