Ministrul Apararii: Armata Romania Vizata de un Anunt de ULTIMA ORA, foarte IMPORTANT pentru Soldati, NATO

Ministrul Apararii Armata Romania Vizata Anunt ULTIMA ORA IMPORTANT Soldati NATO

Ministrul Apararii vorbeste despre Armata Romana in cadrul unui anunt de ultima ora, care are in centru atat soldatii romani, cat si militarii NATO care sunt stationati in Romania, si nu numai, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr este prezent la startul exercitiului international SaberGuardian23, unul de amploare si complexitate foarte mari.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre cei 10.000 de militari care participa la SaberGuardian23, 5.000 romani, si restul ai tarilor aliate NATO, Angel Tîlvăr spunand ca 1.700 de mijloace tehnice militare sunt prezente in Romania acum, ministrul PSD dezvaluind cat de important e exercitiul in contextul razboiului din UCraina.

“România găzduiește cel mai amplu exercițiu multinațional din acest an, #SaberGuardian23. Aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din 13 națiuni aliate și partenere participă la acest exercițiu. Noua realitate de la granița estică a #NATO – războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei – a demonstrat foarte clar că solidaritatea aliată nu reprezintă doar un principiu, ci are dimensiuni cât se poate de concrete.

Marea Neagră a devenit frontieră esențială pentru noua arhitectură de securitate a Europei. De aceea, NATO a intensificat eforturile de întărire și securizare a flancului estic al Alianței și, implicit, a regiunii Mării Negre, prin sporirea numărului forțelor dislocate pe teritoriul țărilor aflate în această zonă.
#SaberGuardian23 își propune să crească nivelul de interoperabilitate dintre forțele noastre, cele aliate și partenere, și nivelul de pregătire al tuturor militarilor noștri.

„SABER GUARDIAN 23” continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere „SABER GUARDIAN 23” este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care cuprinde etape de planificare și organizare.

Demarate înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiul a fost precedat de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară către zonele de antrenament și va fi urmat de faza defluirii, în a doua decadă a lunii iunie.

„DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). Exercițiul „SABER GUARDIAN 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun USAREUR-AF, în vederea creșterii interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțele armate ale statelor aliate și partenere.”