Austria: Decizii de ULTIMA ORA cu Italia, ce IMPACT au in Aderarea Romaniei la Schengen

Austria Decizii ULTIMA ORA Italia IMPACT Aderarea Romaniei Schengen

Austria a luat impreuna cu Italia o serie de decizii foarte importante, care vor avea un impact substantial pentru permiterea aderarii Romaniei la Schengen, ministrii de interne Gerhard Karner si Matteo Piantedosi, discutand telefonic despre felul in care vor aborda urmatoarea intalnire a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, care va avea loc in Luxembourg pe 8 iunie 2023.

Austria si Italia vor sa forteze Comisia Europeana sa reformeze sistemul de azil din Uniunea Europeana, si sa creasca numarul persoanelor care sunt returnate in tarile de origine, dupa ce au intrat legal, sau ilegal, in UE, si au cerut azil, iar asta pentru ca acum numarul celor care sunt retrimisi in tarile de origine este extrem de redus, o plangere pe care o are si Germania.

Austria si Italia au incheiat inclusiv pacte separate cu diverse tari terte din care au venit multi migranti ilegali, astfel incat sa faca returnarile lor mai repede, si sa le ajute sa opreasca plecarile masive, toate aceste masuri trebind, teoretic, sa ajute la aderarea Romaniei la Schengen, dar ramane de vazut care va fi impactul lor pe termen lung.

“Italia nu susține perspectiva reluării mecanismului de relocare dat fiind eșecul acordului la care a ajuns guvernul anterior în iunie anul trecut și nici formele de compensare economică care sunt văzute ca fiind la fel de nereușite. Linia de negocieri a guvernului italian, urmărește oprirea deportărilor și creșterea returnărilor.

Acest lucru ar trebui realizat prin consolidarea relațiilor bilaterale de cooperare deja stabilite de Italia, inclusiv în cadrul european. Problemele legate de negocierile privind Pactul european pentru azil și migrație au fost discutate înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare de la Luxemburg.”