Ministrul Sanatatii: Masurile de URGENTA pentru Evitarea unei CRIZE in Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii Masurile URGENTA Evitarea CRIZE Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o serie de foarte importante masuri de urgenta, a caror menire este de a contribui la evitarea unei crize in sistemul medical din Romania, iar asta pentru ca revendicarile sindicatelor sunt in curs de indeplinire, pentru ca greva japoneza sa nu devina una generala.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce s-a intamplat in urma discutiilor avute cu reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar, si ceea ce urmeaza sa fie facut cu prioritate, pentru ca romanii sa se poata bucura in continuare de asistenta medicala, indiferent in ce unitate medicala din tara noastra ar ajunge, in orice moment.

“Totdeauna exista o posibilitate, si daca noi, cei care am discutat cu sindicalistii, nu ne tinem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred sa fie cazul. Eu am participat la multe runde de discutii, atat cu Sanitas, cat si cu Solidaritatea Sanitara, ultima fiind la sediul Guvernului Romaniei, cu premierul si domnul Ciolacu.

7 dintre revendicarile sindicalistilor de la Sanitas au facut nu numai obiectul discutiei, ci si a unei intelegeri. Unele dintre ele sunt realizabile in perioada imediat urmatoare, adica deblocarea posturilor din sistemul de sanatate, scoaterea lor la concurs. Noi am terminat memorandumul pentru unitatile subordonate ministerului, iar saptamana viitoare il vom promova in sedinta de Guvern.

Deasemenea, semnarea contractului colectiv de munca, care s-a desfasurat in bune conditii in ultimele luni, se poate incheia in scurt timp, mai avem un singur lucru legat de stabilirea zilelor de concediu, aprobat prin Ordonanta de Urgenta. In plus sunt alte revendicari, care au fost de comun acord agreate, respectiv finantarea voucherelor de vacanta dintr-un fond separat de cel al spitalelor.

Greva japoneza e una care va dura, probabil, un timp limitat, 48 de ore, sau ceva de genul acesta, dar reprezinta pana la urma un semnal extrem de puternic pentru toata lumea, ca in sanatate trebuie facuta ordine si din punct de vedere al veniturilor. Fiind vorba de sute de milioane de euro, cu siguranta (n. red. intrebat daca banii cheltuiti pe vaccinurile anti-COVID ar fi fost utilizabili pentru cresterea salariilor in sanatate).

E o situatie, eu nu vreau sa aduc lucrurile intr-un palier in care sa discutam despre greaua mostenire, dar nu cred ca este productiv, insa cel mai bine ar fi sa tragem niste invataminte, si sa nu repetam greselile. De multe ori le repetam, actionam pripit, si incercam sa rezolvam lucrurile intr-un mod care nu duce neaparat la eficientizarea cheltuielii banilor publici, si implicit la asigurarea unor fonduri suficiente pentru veniturile personalului medical.”