Ministrul Educatiei: Decizia STRICTA, de ULTIMA ORA, pentru Toate Scolile si Elevii din Romania

Ministrul Educatiei Decizia STRICTA ULTIMA ORA Toate Scolile Elevii Romania

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o decizie stricta, de ultima ora, care a fost luata pentru toate scolile din Romania, dar si pentru toti elevii, iar asta deoarece va fi impusa o modificare a calendarului pentru sustinerea evaluarilor nationale, daca greva generala va continua in perioada urmatoare.

Ministrul Educatiei spune ca in situatii exceptionale, precum este cea de acum, se poate impune o modificare a calendarului de derulare a examenelor nationale, iar asta pentru ca alta solutie nu exista pentru ca elevii de gimnaziu si liceu sa isi sustina examenele, iar sustinerea lor exte absolut obligatorie.

“Luam in calcul refacerea calendarului de examenele, nu exista varianta in care sa anulam examenele, toti copiii vor avea posibilitatea de a da examenele de final de gimnaziu, sau de final de liceu, Evaluarea Nationala, sau Bacalaureat, este vorba ca va trebui sa impingem aceasta perioada pentru a avea profesorii necesari pentru a desfasura aceste procese.

Nu exista posibilitatea sa avem evaluari nationale fara ca profesorii sa se intoarca la scoala. Directorii au o centralizare a personalului aflat in greva, ca angajatori, inspectoratele au centralizarea situatiei pe scoli, iar noi avem o centralizare statistica a situatiei in fiecare unitate de invatamant din Romania. Aceasta centralizare e facuta pentru a putea gestiona procesele educationale.

Nu este facuta pentru a da pune noi in transparenta ceea ce se pune in fiecare scoala. Este, cred, in dreptul federatiilor sindicale sa discute despre aceasta chestiune, si consideram ca pentru noi, pentru scopurile pe care ministerul le are, este suficient sa avem o centralizare statistica, si sa ne coordonam cu directorii si inspectoratele, in asemenea fel incat, procesul educational sa se desfasoare cat de normal se poate in aceste conditii.

De remarcat, insa, ca sunt si scoli unde procentul personalului in greva este zero, iar lucrurile se desfasoara in mod normal. Atunci cand gandim procesele educationale pe viitor, noi trebuie sa luma in calcul toata aceasta diversitate, scoli care sunt in procent de zero la suta in greva, scoli care au parte de personal in greva, si scoli care au tot personalul in greva.

Nu este un secret, dar nu este o chestiune care tine de minister, informatiile referitoare la greva, se obtin de la federatiile sindicale care organizeaza greva. Prelungirea anului scolar, e o consecinta fireasca. In mod normal, conform legii, avem examene nationale in fiecare an. Daca in mod exceptional, din anumite motive, cum este acest protest, lucrurile nu se pot intampla, atunci calendarul poate fi modificat.”