Ministrul Educatiei: Schimbarile de ULTIMA ORA pentru Scoli si Elevi Anuntate Oficial in Romania

Ministrul Educatiei Schimbarile ULTIMA ORA Scoli Elevi Anuntate Oficial Romania

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de schimbari de ultima ora pentru elevii si scolile din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a decis sa semneze un nou ordin care impune in unitatile de invatamant un proiect pilot pentru digitalizarea evaluarii pentru evaluarile nationale, dar numai in anumite judete.

Ministrul Educatiei explica mai jos faptul ca in Alba, Calarasi, covasna, Dambovita, Gorj si Satu Mare se va face evaluarea digitalizata a lucrarilor scrise pentru Evaluare Nationala, si Bacalaureat 2023, Ligia Deca explicand mai jos in ce conditii se va face acest lucru, si in ce unitati de invatamant.

„Se aprobă pilotarea evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, utilizând aplicația informatică dedicată pilotării evaluării digitalizate a examenelor naționale, în anul școlar 2022-2023, pentru candidații înscriși în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare.

Se aprobă pilotarea evaluării lucrărilor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat – 2023, utilizând aplicația informatică dedicată pilotării evaluării digitalizate a examenelor naționale în anul școlar 2022-2023, pentru candidații înscriși în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare. Modalitatea de organizare și desfășurare a evaluării digitalizate a lucrărilor scrise provenind din județele menționate la art. 1 și 2.

Se stabilește prin proceduri elaborate de Ministerul Educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Pentru evaluarea lucrărilor scrise din cadrul pilotării evaluării digitalizate în județele menționate la alin. (1) pot fi numiți profesori evaluatori și din municipiul București. Profesorii evaluatori își desfășoară activitatea conform procedurii menționate la alin. (1). Se aprobă plata cadrelor didactice, asistenți cu atribuții privind scanarea lucrărilor scrise din centrele de examen, și a profesorilor evaluatori din cadrul comisiilor din centrele zonale de evaluare/centrele regionale/județene de soluționare a contestațiilor organizate în județele menționate la art. 1 și 2.

Precum și a cadrelor didactice menționate la art. 3 alin. (2), după cum urmează. Cadrele didactice, asistenți în centrul de examen cu atribuții privind scanarea lucrărilor scrise: 160 de lei/zi; profesor evaluator în format digital din cadrul evaluării naționale: 15 lei/lucrare corectată; profesor evaluator în format digital din cadrul examenului național de bacalaureat – 2023: 19 lei/lucrare corectată.

Pentru celelalte categorii de personal didactic din comisiile organizate în unitățile de învățământ pentru evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a/comisiile din centrele de evaluare/comisiile de contestații pentru evaluarea națională a absolvenților clasei a VIII-a/comisiile de bacalaureat din centrele de examen și din centrele zonale de evaluare se aplică prevederile anexei nr. 4 la Ordinul ministrului educației nr. 4.143/2023*) privind aprobarea normelor de plată a personalului din cadrul comisiilor desemnate în cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante,rezervate din învățământul preuniversitar.”