Virgil Popescu: IMPORTANTE Masuri Anuntate de Ministrul PNL al Energiei pentru Toata Romania

Virgil Popescu IMPORTANTE Masuri Anuntate Ministrul PNL Energiei Toata Romania

Virgil Popescu le transmite romanilor o serie de anunturi foarte importante cu privire la masurile care au fost luate de catre Guvernul Romaniei pentru viitorul tarii, iar asta pentru ca ministrul PNL al Energiei dezvaluie un acord semnat de catre el si Nicolae Ciuca pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Virgil Popescu explica mai jos de ce aceste masuri sunt esentiale pentru Romania la ora actuala, si de ce ele vor avea un impact major pentru viitorul sectorului energetic al tarii noastre, iar asta pentru ca asigurarea independentei energetice este un obiectiv de interes national pentru tara.

“Prim – ministrul României Nicolae Ionel Ciucă a semnat astăzi ”Acordul de sprijin privin Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă dintre Guvernul României și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.” Documentul a mai fost semnat și de către mine, ca ministru al Energiei, de ministrul Finanțelor Adrian Câciu, de ministrul Transporturilor și Infrastructurii Sorin Grindeanu, de secretarul General al Guvernului Marian Neacșu și de CEO-ul SNN Cosmin Ghiță.

Prin prezentul ACORD sunt stabilite modalitățile efective de cooperare, prin stabilirea unor angajamente și obligații ale Statului român, cu privire la asigurarea măsurilor necesare în ceea ce privește finanțare Proiectului, implementarea și adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. Statul român prin Ministerul Finanțelor va realiza demersurile necesare pentru finanțarea Proiectului inclusiv prin.

Dar nelimitat la, acordarea de Garanții de Stat finanțatorilor Proiectului, în contextul prevederilor IGA și/sau oricăror alte acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin, sau în afara unor astfel de acorduri, după caz.
Statul român, prin Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferență” (CfD), prin crearea arhitecturii instituționale adecvate.

Ministerul Energiei, responsabil pentru operaționalizarea Fondului pentru Modernizare, susține includerea energiei nucleare în programele cheie de investiții și asigură suportul necesar pentru utilizarea MF în vederea dezvoltării, construcției și punerii în funcțiune a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă. Statul român prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcționarea a 4 unități nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă.

Prin finalizarea etapei II a Proiectului derulat de minister și denumit ”Îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre între Călărași și Brăila (km 375 – km 170). Statul român prin Ministerul Energiei și Secretariatul General al Guvernului să dispună măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica a liniilor de transport a electricității, care să permită racordarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.”