Ministrul Educatiei: 3 Masuri de ULTIMA ORA prin Ordonanta de URGENTA Anuntate Dimineata

Ministrul Educatiei 3 Masuri ULTIMA ORA Ordonanta URGENTA Anuntate Dimineata

Ministrul Educatiei a anuntat in cadrul unei sedinte a Guvernului Romaniei, din aceasta dimineata, 3 masuri de ultima ora pe care le-a luat pentru sistemul de invatamant, iar asta deoarece Ligia Deca vorbeste mai jos despre modul in care autorizatile reactioneaza dupa ce greva profesorilor va continua si maine.

Ministrul Educatiei explica mai jos masurile care se vor pune in aplicare de indata ce Ordonanta de Urgenta de astazi va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, adica in cursul urmatoarelor ore, Ligia Deca luand in continuare masuri bazate pe ceea ce o forteaza profesorii sa faca, din cauza continuarii grevei generale.

“Asa cum am mai afirmat, ministerul adapteaza calendarul si procesele de finalizare ale anului scolar, cat si cele referitoare la Evaluarile Nationale, in functie de evolutie in contextul dat. In Ordonanta de Urgenta de astazi sunt trei masuri, una referitoare la echivalarea probelor de competente din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile din anii de liceu, nu este o procedura noua, a mai fost utilizata.

Ea usureaza, practic, tot ceea ce inseamna calanedarul examenului de Bacalaureat, si reusim astfel, cu aceasta echivalare, sa ramanem cu probleme scrise in calendarul anuntat, astfel incat copiii sa termine la data la care se asteapta, si sa poata merge mai departe pe parcursul lor educational.

A doua masura se refera la sustinerea examenului de titularizare doar cu proba scrisa, adica nu se vor mai lua in considerare inspectiile pentru titularizare. Motivul fiind numarul mare de inspectii care nu au putut fi efectuate in aceasta perioada afectata de protest, si avem nevoie ca toti candidatii care pot sa intre in concursul de titularizare, sa faca acest lucru, pentru a avea resursa umana in toamna necesara pentru procesul de invatamant.

A treia masura se refera la faptul ca evaluarea sistemica la clasa a 6-a, cu rol de diagnostic pe care o efectuam anual in sistem, in acest an scolar, nu se va mai tine. Din nou subliniez, probele scrise, atat ale Evaluarii Nationale, cat si ale Bacalaureatului 2023, raman in acelasi calendar, permitand tuturor elevilor sa mearga mai departe asa cum era programat, si asa cum isi doresc.

Totodată evaluările continue la limbile străine sunt notate cu note de la 1 la 10, în baza celor precizate în Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi (CECRL), iar evaluarea (sumativă) a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C este evaluată în baza unor bareme proiectate pornind, de asemenea, de la descriptorii din Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi (CECRL).”