Italia: ATENTIONAREA lui Matteo Piantedosi de ULTIMA ORA pentru Austria, Romania si Schengen

Italia ATENTIONAREA Matteo Piantedosi ULTIMA ORA Austria Romania Schengen

Italia lanseaza prin Matteo Piantedosi, ministrul de interne al tarii, o atentionare de ultima ora care vizeaza atat Austria, cat si Romania si intregul spatiu Schengen, iar asta pentru ca guvernul condus de Giorgia Meloni nu este tocmai multumit de negocierile din cadrul Consiliului JAI pentru reforma sistemului de azil in Uniunea Europeana.

Italia vrea inclusiv negocieri in viitor pentru a readuce in discutie anumite probleme care au fost ignorate in cadrul acestui consiliu, astfel incat sistemul de azil din Uniunea Europeana sa fie unu durali, dar atentioneaza cu privire la faptul ca Tunisia este o poarta pentru migratie catre Europa, si nu doar pentru cetatenii proprii.

Italia cere acordarea unei atentii sporite Tunisiei, pentru a se reduce pe viitor impactul migratiei ilegale in Uniunea Europeana, si a proteja Schengen, Romania urmand a juca un rol cheie in viitorul existentei acestui sistem, iar asta pentru ca va trebui sa protejeze granitele externe ale Uniunii Europene pentru a putea adera.

“Nu putem propune o reformă care de fapt ar fi sortită eșecului, deci în termenii în care ne-au fost prezentate ultimele propuneri de negociere. Mai sunt multe lucruri de făcut. Nu vreau să exprim imediat o poziție clar opusă, dar în unele puncte trebuie să ne imaginăm posibilitatea de a negocia în continuare un sistem european durabil.

Este esențial ca Italia să mențină atenția ridicată asupra situației tunisiene, după cum o demonstrează misiunea președintelui Meloni, din 6 iunie trecut, și solicitarea noastră de a avea un punct specific și cu ocazia următorului Consiliu European. Tunisia „este din ce în ce mai mult o țară nu doar de plecare, ci și de tranzit pentru fluxuri, după cum demonstrează ultimele date.”