Ministrul Educatiei: Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA, ce Schimbari Aduce in Scolile si Liceele Romaniei

Ministrul Educatiei Hotarare Guvern ULTIMA ORA Schimbari Aduce Scolile Liceele Romaniei

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o Hotarare de Guvern de ultima ora, care aduce o serie de schimbari extrem de importante despre care ar trebui sa stie milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste despre decizii prin care se vor creste salariile pentru functiile de conducere.

Ministrul Educatiei explica mai jos cum ar urma sa se modifice salariile epntru personalul didactic si auxiliar de conducere din Romania, in baza Hotararii de Guvern pregatite, Ligia Deca facand aceste modificari in urma grevei generale din invatamant, care a paralizat sistemul de educatie in ultimele 3 saptamani.

“Având în vedere majorările salariilor de bază stabilite prin OUG nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat pentru funcțiile didactice și didactice auxiliare de conducere; știind că stabilirea efectivă a salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere și didactice auxiliare de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar.

Se face în funcție de gradul unităților de învățământ cât și de categoria acestora; prin prezentul proiect de hotărâre de Guvern se stabilesc salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ. Prin actualul proiect de act normativ de exemplu, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3 și 3,35, ceea ce reprezintă o diferență de 0,35 puncte procentuale.

Respectiv un salariu de bază minim de 7500 lei și un salariu de bază maxim de 8382 lei, diferența între acestea este de 882 lei. Astfel, se poate observa că pe lângă creșterea coeficienților a fost diminuată diferența dintre nivelul de salarizare minim și maxim, ceea ce în ambele situații conduce la creșterea salarizării pentru un număr mare de funcții de conducere.

Aceste creșteri se pot observa și din noile salarii de bază, pentru funcțiile de conducere de director. Creșteri salariale se înregistrează la toate funcțiile de conducere regăsite în prezentul proiect. Menționăm faptul că salariile de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 53/2023.

Nivelul salariilor de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice s-a stabilit prin modificarea coeficienților în funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții.”