Petre Daea: Anunturile IMPORTANTE pentru Romani, ce Transmite Ministrul Agriculturii

Petre Daea Anunturile IMPORTANTE Romani Transmite Ministrul Agriculturii

Petre Daea le vorbeste in mod oficial romanilor din intreaga tara despre doua dintre problemele foarte serioase cu care se confrunta fermierii din Romania la ora actuala, iar asta pentru ca vorbim despre distrugerile pe care le genereaza pasarile care ajung pe culturile fermierilor, iar ministrul Agriculturii vorbeste mai jos despre masurile de ajutor care ar trebui sa fie oferite oamenilor acum.

Petre Daea aduce deasemenea in atentia romanilor si problema cerealelor ucrainiene, ministrul Agriculturii incercand sa le spuna oamenilor ceea ce inseamna tranzitul acestora prin tara noastra, si restrictiile care au fost prelungite pana in 15 septembrie, iar asta deoarece aceasta masura a fost intens ceruta de catre oameni, pentru a li se proteja veniturile generate de productia pe care o au.

“După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine. Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scot semințele și distrug plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii.

În ce mă priveşte, ca ministru, am căutat să facem diligenţele necesare şi să rămânem într-o corespondenţă instituţională permanentă cu Comisia, în aşa fel încât să putem atenua rănile care s-au produs ca urmare a importurilor din Ucraina. Iată, putem consemna prin regulamentul 1100, care s-a publicat de aseară în Jurnalul Oficial, că aceste măsuri s-au prelungit, restricţia la import a celor patru produse: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă, care au impactat piaţa României. Iată că avem această răgaz până în 15 septembrie.

Noi am susţinut – iar eu am susţinut tot timpul – că această măsură trebuie până la sfârşitul anului. Vom analiza din aproape în aproape. De altfel, s-a realizat şi o platformă de colaborare condusă de vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul care răspunde de comerţ, Dombrovskis, în aşa fel încât, prin analiză secvenţială şi continuă să putem să ajungem la concluzia cuvenită pentru a nu distorsiona piaţa.

Si să aibă posibilitatea fermierii să-şi înmagazineze, dar să-şi valorifice, pentru că aduc produsele temporar în magazie, ele sunt destinate valorificării. Le aduc pentru că este fluxul de recoltare, dar interesul lor îi împinge să valorifice cât mai repede şi la un preţ cât mai bun cu putinţă pentru a-şi recupera cheltuielile şi a obţine o brumă de profit pe care să o folosească în ciclurile agricole următoare.

Acum vreo zece zile am avut o discuţie cu operatorii aceştia din privaţi, care au această poartă de ieşire a cerealelor din România şi din Ucraina – Portul Constanţa. Ştim foarte bine că aici este locul unde se înmănunchează producţia şi de aici pleacă în diferite zone ale lumii şi de aici interesul nostru ca să fie operaţional efortul, operaţional înţelegând în primul rând pentru fermierii românii şi în acelaşi timp, şi prin culoarul acesta de solidaritate cu fermierii ucrainieni.”